Zdravlje

Oporavak od virusa je spor – “Kao da sam otrovan, obične radnje me iscrpljuju”

Više od 2,7 miliona ljudi širom svijeta zaraženo je novim korona virusom, ali i dalje ne znamo mnogo o tome kako bolest utiče na ljudski organizam.

Koronavirus - Tanjug/AP

Respiratorni problemi su jedan od glavnih simptoma infekcije, ali u posljednje vrijeme su na površinu isplivale komplikacije, kao što su problemi sa bubrezima i srcem, piše “Blic“.

Kod pacijenata oboljelih od kovida-19, bolesti koju uzrokuje korona virus, ljekari ponekad otkrivaju krvne ugruške u plućima i drugim organima. Krvni ugrušak (tromb) može da se otkači i začepi krvni sud, uzrokujući moždani udar, infarkt i druge probleme.

Neki oboljeli od kovida-19 koji imaju tromb hospitalizovani su i u kritičnom su stanju, a neki su dovoljno zdravi da bi mogli da budu otpušteni, kao što je to bio slučaj s Majklom Reganom (49).

“Kao otrov u organizmu”

Reganu je kovid-19 otkriven krajem marta i sedmicama se oporavljao kod kuće u gradu Njujorku. Uzimao je antibiotik azitromicin, antibiotik za infekcije i hidroksihlorokin, lijek protiv malarije, kao učesnik kliničke studije.

Simptomi su mu bili otežano disanje, visoka temperatura i iskašljavao je krv. Prošle sedmice mu je bilo malo bolje, a onda mu je temperatura ponovo porasla i osjetio je bol u grudima.

U bolnici su mu rekli da ima zapaljenje pluća izazvano korona virusom koje je zahvatilo oba plućna krila, a pulmolog mu je kasnije rekao da je ima više desetina malih krvnih ugrušaka po cijelim plućima.

– Kao da imam otrov u organizmu – izjavio je Regan.

Trombovi kod pacijenata koji se oporavljaju od korona virusa nova su briga ljekara. U ranoj fazi epidemije, oko 40 posto oboljelih od korona virusa koji su umrli nakon što su otpušteni iz bolnice, preminulo je od posljedica bolesti uzrokovanih stvaranjem krvnih ugrušaka, kao što su infakt ili tromboza pluća, pokazuju podaci neprofitne zdravstvene mreže Nortvel helt, a novije istraživanje holandskih naučnika pokazuje da je otprilike trećina od ukupno 184 pacijenta koje su posmatrali na odjeljenju intenzivne njege imala komplikacije izazvane trombom.

Regan je prenoćio u bolnici, gdje su mu davali tkivni plazminogenski aktivator, protein koji se koristi u terapiji infarkta i moždanih udara i razbija trombove. Poslije toga su ga otpustili i prepisali mu lijek za razrijeđivanje krvi.

– Nisam znao da tromb može toliko da boli – kaže Regan, koji zbog bolova nije mogao da se sagne ili podigne lijevu ruku.

Najbolja terapija u slučaju komplikacija zbog korona virusa

Dok su na Intenzivnoj njezi, pacijenti su obično priključeni na aparate i dobijaju sredstva za smirenje, zbog čega im je kretanje ograničeno. Međutim, mirovanje povećava opasnost od stvaranja trombova.

Neki ljekari, međutim, vjeruju da u korona virusu ima nešto što utiče da se stvara još više trombova. Dr Aleks Spiropulos, stručnjak za krvne ugruške iz mreže klinika Nortvel helt u Njujorku, kaže da su ljekari, u nedostatku kliničkih studija i metoda liječenja čija je efikasnost naučno dokazana, prinuđeni da sami nalaze najbolju metodu rješavanja komplikacije kod oboljelih od kovida-19.

U posljednjih mjesec dana, Spiropulus se zalaže za pojačano preventivno korišćenje lijekova za razrijeđivanje krvi kod oboljelih od kovida-19 i brine o tome da ljekari budu svjesni znakova koji možda ukazuju na tromb, kao što je oticanje nogu.

Oporavak je spor

Pacijent Regan kaže da se poslije gripa ili zapaljenja pluća, koje je ranije imao, obično osjećao bolje poslije nekoliko sedmica, ali da je korona virus drugačiji. Iako mu je bolest dijagnostikovana prije više od mjesec dana, i danas ga iscrpljuju obične radnje, kao što je oblačenje ili tuširanje.

– Osjećam se kao da sam otrovan – kaže on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh