Zdravlje

Detaljna procedura: Znate li kako pravilno odložiti masku i rukavice

Ova sredstva zaštite su potencijalni prenosilac zaraze.

Zaštitna maska za lice - Bljesak.info

Od početka epidemije koronavirusa upotrebljen je ogroman broj maski i higijenskih rukavica. Taj otpad nerijetko završava na ulicama, u parkovima, pored kontejnera, a potencijalni je prenosilac zaraze, pa zahtjeva poseban tretman.

Neki gradovi imaju posebna mjesta na kojima se taj otpad odlaže, ali se i u domaćinstvu mogu primijeniti jednostavne mjere zaštite, prije nego što se bace među ostali otpad.

Njihovna zaštitna funkcija je oročena, pa poslije nekoliko sati maske moraju biti zamijenjene. Tretiraju se kao infektivni otpad, baš kao i rukavice, a to nalaže posebnu proceduru.

Rukavice mogu biti potencijalni izvor zaraze, kao i maske, ukoliko ovlaže, u toj vlažnoj sredini može se naći virus. Bitno je kada se skidaju rukavice da se vodi računa i da se izvrnu naopačke, kao takve smještaju se, kao i maska koja se skine, u posebnu kesicu – objašnjava dr Katarina Ristić iz Zavoda za javno zdravlje Užice (Srbija).

U zdravstvenim ustanovama infektivni otpad ima poseban tretman. Zdravstveni centar Užice dnevno iskoristi 2.000 maski koje, uz rukavice i zaštitne kombinezone, tek poslije mlevenja i sterilisanja u specijalnom postrojenju odlaze na otpad.

Mi smo takvo postrojenje dobili 2008. godine, takvo postrojenje imamo i u Opštoj bolnici Prijepolje, tako da se sav medicinski i infektivni otpad tretira na propisan i adekvatan način – ističe dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Ne zna se tačno koliko koronavirus preživljava u spoljnim uslovima – procijenjuje se da na čvrstim površinama, poput metala, plastike, keramike i stakla, u zavisnosti od vlažnosti i toplote, virus može da opstane od nekoliko sati do nekoliko dana.

Dakle, oprezno i sa rukavicama i sa zaštitnim maskama. Procedura je jednostavna – baciti ih u kesu, poprskati dezinfekcionim sredstvom (ukoliko je moguće), kesu dobro zatvoriti i potom baciti u kontejner.

Pojedini gradovi, poput Gornjeg Milanovca i Čačka, obezbjedili su kese u koje osobe u izolaciji bacaju maske, rukavice, papirne maramice i posebna mjesta za odlaganje tog otpada. Naše često loše navike u odnosu prema smeću sada nisu samo pitanja estetike ili čuvanja prirode, već i sopstvene zaštite i zaštite ljudi u našem okruženju, piše “RTS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh