Zdravlje

Doktori objašnjavaju: “Okretanje oboljelih na stomak može spasiti život”

– Tako spasavamo živote, to je sigurno – rekla je Narasimhan.

Koronavirus - Elnortedecastilla.es

U petak je dr Mangala Narasimhan primila hitan poziv gdje je trebalo da pomogne muškarcu (40) koji je zaražen korona virusom bio u teškom stanju. Njen kolega ju je pozvao da dođe u bolnicu na Long Islandu kako bi vidjela da li treba da pacijenta prebace na intenzivnu njegu.

Prije nego što je stigla u bolnicu, Narasimhan je rekla drugom doktoru da pokuša pacijenta da okrene na stomak i da vide da li mu to može pomoći i uspjelo je, piše “Index“.

Doktori su otkrili da postavljanje bolesnika zaraženih korona virusom na stomak može da pomogne pri povećanju količinu kiseonika u njihovim plućima, piše “CNN”.

– Tako spasavamo živote, to je sigurno – rekla je Narasimhan, regionalna direktorka u Northwell Healthu, koji posjeduje 23 bolnice u Njujorku.

– To je tako jednostavna stvar, a primijetili smo značajno poboljšanje. Napredak je vidljiv kod svakog pacijenta – dodala je.

S njom se slaže i doktor Katrin Hibert, doktorica medicinskog odjeljenja u Opšoj bolnici u Masačusetsu.

Bolesnici sa korona virusom često umiru od ARDS ili akutnog respiratornog sindroma. Isti sindrom ubija i bolesnike koji imaju grip, upalu pluća i druge bolesti.

Prije sedam godina francuski doktori su objavili članak u New England Journal of Medicineu koji pokazuje da pacijenti s ARDS koji su bili na respiratorima imaju manju šansu da umru ako se okrenu na stomak.

Kad su američki doktori pacijenta na Long Islandu postavili na stomak, stopa zasićenosti kiseonikom porasla je sa 85 posto na 98 posto, što je bio veliki skok.

Pacijenti obično ostaju na stomaku oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima, tako da doktori imaju bolji pristup prednjoj strani i lakše im mogu davati lijekove koji su potrebni.

Stručnjaci kažu da ova metoda djeluje jer omogućuje kiseoniku da lakše dođe do pluća. Dok se pacijent nalazi na leđima, težina njegovog tijela zapravo pritišće dijelove pluća.

– Stavljajući ih na stomak, otvaramo dijelove pluća koji ranije nisu bili otvoreni – rekao je Hibert.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh