Zdravlje

Namirnica za zdrav pankreas

Pankreas je veoma važan za naš organizam i od njega zavisi mnogo funkcija u našem tijelu.

Borovnica - Pixabay

Ovaj organ učestvuje u dvije funkcije koje su od životnog značaja za organizam: probavnoj i hormonskoj.

Svako njegovo oštećenje vodi do ozbiljnih posljedica i dugotrajno, ponekad i doživotno, liječenje.

Ovo su namirnice koje trebate uključiti u ishranu da ne biste ugrozili pankreas, prenosi “Radiosarajevo“.

Brokule

Apigenin sadržan u brokuli štiti tkivo pankreasa od patogenih efekata. Najbolje je da ga jedete sirovog ili blago dinstanog.

Špinat

Prema istraživanju objavljenom u Journal of the National Cancer Institute, ishrana koja podrazumijeva konzumaciju špinata i drugog povrća, obezbjeđuje sigurnu zaštitu od raka pankreasa.

Kiselo mlijeko

Ono sadrži probiotike koji jačaju imuni sistem i poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta.

Tikva

Ona neutrališe sonu kiselinu, ima mekanu i nježnu strukturu, ne sadrži mnogo vlakana. Istovremeno sadrži karotin, kalijum, vitamine iz grupe B, magnezij, bakar, željezo.

Slatki krompir

On štiti pankreas, obezbjeđuje spor protok šećera u krvotok i osobađa sistem organa za varenje od nepotrebnog stresa.

Jerusalimska artičoka (čičoka)

Jerusalimska artičoka se naziva još i čičoka i topinambur. Po spoljašnjem izgledu ova korjenasta biljka podsjeća na korijen đumbira, a po ukusu kao slatki krompir.

Njena upotreba pomaže u normalizaciji metaboličkih procesa i ublažava upalu u pankreasu.

Borovnica

Borovnice su neophodne ljudima sa dijabetesom. Čaj od listova borovnice, kao i svježe voće, smanjuje šećer u krvi i stimuliše pankreas.

Heljda

S obzirom da kod bolesti pankreasa ljekari preporučuju značajno smanjivanje porcija ugljikohidrata u ishrani, jela sa heljdom će zauzeti dovoljno mjesta u ishrani pacijenta.

Heljda se smatra jednim od najpopularnijim proizvoda koji pomažu u liječenju pankreatitisa.

Crveno grožđe

Crveno grožđe je odličan izvor resveratola, moćan antioksidant koji oslobađa ćelije od slobodnih radikala. Resveratol jača krvne sudove i smanjuje upalu. Ova materija također smanjuje smrt ćelija (apoptoza) kod raka pankreasa.

Korijen sladića

Ova se ljekovita biljka odavno koristila kod brojnih zdravstvenih problema, uključujući probleme s pankreasom. Predstavlja moćno protivupalno sredstvo, može smanjiti bol i naduvenost, koji često prate pojavu pankreatitisa, piše Bonapeti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh