Zdravlje

Dijareja bi mogla biti jedan od prvih simptoma koronavirusa

Nova istraživanja sugeriraju da bi zaraženi novim koronavirusom mogli imati gastrointestinalne simptome, a jedan od njih je i dijareja.

Bol u stomaku - Blogspot

Nedavno objavljena studija u časopisu The American Journal of Gastroenterology, ispitala je bolesnike s lakšim simptomima koronavirusa.

“U nekim slučajevima probavni simptomi, posebno dijareja, mogu biti početni simtom koronavirusa, kasnije se mogu pojaviti i respiratorni simptomi i temperatura”, napisali su istraživači.

Autori su rekli da bi zbog pojave gastrointestinalnih simptoma kod osoba koje su možda došle u kontakt s pacijentom pozitivnim na koronavirus trebalo razmotriti mogućnost da su zaražene. Nepoznavanje ovih simptoma u ranoj fazi može dovesti do nenamjernog širenja bolesti.

Studija je analizirala simptome 206 pacijenata s blagim simptomima koronavirusa u bolnici Union, u Wuhanu. Od 117 bolesnika s gastrointestinalnim simptomima, oko 19,4 posto imalo je dijareju kao prvi simptom virusa korona.

Ostali pacijenti imali su problema s dijarejom deset dana poslije pojave respiratornih simptoma.

“Koronavirus nije samo kašalj. Naravno najveća fokusiranost je na plućima, jer problemi vezani za pluća mogu uzrokovati smrt, ali ovaj virus može napasti i crijevni sistem”, rekao je dr. Brennan Spiegel, koautor ovog istraživanja, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh