Zdravlje

Na šta treba da obratite pažnu pri dezinfekciji stana od koronavirusa:Srpkinja iz Kine dala važan savjet!

Uradu “Seasonality of Respiratory Viral Infections”, objavljenom u naučnom časopisu “The Annual Review of Virology” grupa naučnika sa Univerziteta Jejl, Univerziteta u Cirihu i sa Haurd Hudžes zdravstvenog instituta, predvođena dr. Morijamom, objavila je rezultate istraživanja koji apostrofiraju značaj prirodnih mehanizama prevencije širenje respiratornih virusa, a među njima i virusa SARS-CoV-2.

Članak se oslanja na rezultate istraživanja ranije objavljenih studija na životinjskim modelima, ali i rezultate kliničkih studija koje ističu da je relativna vlažnost od 50% optimalna za funkcionisanje disajnog sistema u ljudi, ali i zaštitu od virusnih infekcija.

Jedna od najvažnijih stavki je da prostor bude osvježen svakodnevno novim vazduhom provjetravanjem.

Srpkinja Jovana R., koja živi u Kini podijelila je na Tviteru savjete kojih se ona i njena porodica pridržavaju otkako je počela epidemija u Kini. Navela je da pored čišćenja prstora, obuća i odeća se obavezno dezinfikuju.

“Dezinfekcija obuće, naš slučaj: Razblaženo sredstvo na bazi hlora i vode u flaši sa raspršivačem. To držimo kod ulaznih vrata, po povratku naprskamo đonove prije nego što se uđe u kuću.

Dezinfekcija odjeće, naš slučaj: Jakne u kojima idemo napolje držimo isključivo i samo na terasi i po potrebi ih isprskamo alkoholom. Pošto se krećemo uglavnom po našem naselju gdje nema zaraženih u krugu od dva kilometra prskanje nije potrebno, ali ne škodi. Ostali veš perem u mašini regularno kao i ranije samo produženo pranje.

Kad je po sredi dezinfekcija prostora Svjetska zdravstvena organizacija je na oficijalnom sajtu reagovala u cilju razbijanja zabluda o dezinfekciji prostora i ličnoj higijeni povodom korona virusa,prenosi Kurir.

Naime, SZO je istakla da hlor i alkohol mogu isključivo da se koriste za čišćenje površina, ali da to treba raditi samo uz adekvatnu preporuku, odnosno, proizvod ili preporučena količina. SZO je reagovala zbog pitanja i saveta da se alkohol ili hlor prska po tijelu.

“Nanošenje alkohola i hlora na tijelo neće ubiti virus koji je već napao sistem. Ujedno ovaj postupak može biti jako opasan za kožu i sluzokožu”, stoji na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh