Zdravlje

Može dovesti i do akutnih trovanja: Pazite da ne pretjerate sa sredstvima za dezinfekciju

S antisepticima pretjerati mogu i zdravstveni djelatnici, pa su mogući jaki nadražaji kože. Sredstva namijenjena profesionalnoj primjeni u zdravstvu ili prehrambenoj industriji su vrlo koncentrirana

Dezinfekciono sredstvo - Stvarukusa.rs

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada građane je upozorio na nestručnu, ali i pretjeranu upotrebu antiseptika i dezificijenata. Telefonska služba Centra za kontrolu otrovanja, kažu, gotovo svakodnevno prima pozive građana vezane uz namjernu ili nenamjernu izloženost tim sredstvima. U nadi da ćemo spriječiti širenje koronavirusa, koristimo ih i pretjerano, što, upozoravaju stručnjaci, može dovesti i do akutnih trovanja, naročito djece., prenosi “24sata“.

Antiseptici kao sredstva za primjenu na koži sadrže aktivne sastojke, primjerice klorheksidin ili etanol, u koncentracijama koje, ako ih se nanosi propisno, neće dovesti do nadražaja kože. Isušivanje i nadraživanje kože je, pritom, moguće nakon dugotrajne primjene. Međutim, Centar je najčešće konzultiran u slučajevima nenamjernog gutanja ovih proizvoda, najčešće kad dojenče ili predškolsko dijete nađe neki antiseptik ostavljen na dohvatu, i iz radoznalosti popije par gutljaja. Većina takvih slučajeva prođe ili bez simptoma, ili sa samo blagim nadražajem sluznice probavnog sustava, odnosno uz mučninu, povraćanje ili blaži proljev – kažu na Institutu. Blagi simptomi, dodaju, postaju, međutim, problem kad roditelji odluče izaći iz kuće, i otići k liječniku.

S antisepticima pretjerati mogu i zdravstveni djelatnici, pa su mogući jaki nadražaji kože. Sredstva namijenjena profesionalnoj primjeni u zdravstvu ili prehrambenoj industriji su vrlo koncentrirana, i ne smiju se koristiti u domaćinstvu.

Antiseptike zato treba koristiti onako kako je navedeno u uputama, kaže Institut. Ako u kućanstvu imate malu djecu, sklonite antiseptike van dohvata djece, jer mogu uzrokovati trovanja nakon gutanja. Nikad, nadalje, ne pretačite proizvode u druga neoznačena pakiranja, naročito ona namijenjena hrani i piću; ne nosite antiseptike za profesionalnu primjenu, primjerice iz zdravstvenih ustanova, u svoje domove, posebno ne ako su pretočena iz originalnog pakiranja. U slučaju otrovanja nazvati treba hitnu medicinsku službu (direktno na 194 ili preko jedinstvenog broja za hitne službe 112) ili Centar za kontrolu otrovanja (01 2348 342). Pri ruci treba imati originalno pakiranje proizvoda na kojem su navedeni naziv proizvoda, sastav i oznake upozorenja.

Drugi česti razlog poziva Centru je nepropisna primjena dezinficijenasa – sredstava namijenjenih uništavanju mikroorganizama na površinama i instrumentima. Oni sadrže agresivne aktivne sastojke (hipoklorit, kvarterne amonijeve spojeve, peroksid, aldehide) i često na pakiranju imaju oznaku nagrizajućeg sredstva (koroziva; piktogram opasnosti prikazan lijevo).

– Bili smo konzultirani za razne situacije neprimjerenog nanošenja tih sredstava, ponekad i nerazrijeđenih, izravno na kožu. Najteži slučajevi otrovanja su bili, međutim, kada bi ova agresivna sredstva za profesionalnu primjenu s radnog mjesta zdravstveni i drugi djelatnici donijeli u svoje domove, gdje bi ih ukućani slučajno ili čak namjerno popili. Posljedice gutanja i vrlo malih količina takvih koncentriranih proizvoda su korozivna oštećenja sluznice ždrijela, jednjaka i želuca, dugotrajno bolničko liječenje, komplikacije i trajne posljedice – u najtežim slučajevima mogući smrtni ishod – upozoravaju.

Na Institutu stoga građane mole da koriste dezinficijense na propisan način, uključujući propisano razrjeđenje i duljinu primjene, što je navedeno u uputama na pakiranju proizvoda. Nadalje, zabranjeno ih je koristiti na koži ako su namijenjeni korištenju na površinama; ne nositi proizvode namijenjene za primjenu na radnom mjestu u dom. U slučaju trovanja nazvati treba Centar za kontrolu otrovanja (01 2348 342), i također imati pri ruci originalno pakiranje proizvoda. Ako je pacijent na putu k liječniku, ili po njega dođe hitna pomoć, treba uzeti i originalnu ambalažu proizvoda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh