Zdravlje

Potvrđeno: WHO zbog virusa COVID-19 ne preporučuje ibuprofen već paracetamol

Osobe koje sumnjaju na zarazu novim sojem koronavirus (COVID-19) ne bi trebale piti popularni lijek ibuprofen bez konsultacije s ljekarom, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Paracetamol - Blogspot.com

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale protuupalni lijek s povećanom smrtnošću, ali je dodao da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje.

Preporučuju paracetamol

“Preporučujemo paracetamol, a ne ibuprofen”, rekao je Lindmeier.

Preporuke UN-ove agencije uslijedile su nakon što su vodeći francuski zdravstveni dužnosnici upozorili da se ne koriste nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolesti Covid-19.

Ta skupina lijekova uključuje ibuprofen, aspirin i druge.

U nedavnom članku u medicinskom časopisu The Lancet navedena je hipoteza po kojoj neki lijekovi poput ibuprofena mogu ugroziti oboljele od koronavirusa koji imaju visoki krvni tlak ili dijabetes.

Dva člana osoblja WHO-a zaražena

Lindmeier je također izvijestio da su dva člana osoblja WHO-a zaražena koronavirusom.

Nekoliko stotina zaposlenika WHO-a stoga rade od kuće.

UN-ova zdravstvena agencija više ne poziva novinare na konferencije o pandemiji, već ih prenosi na društvenim mrežama, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh