Zdravlje

Evo kako bijeli luk utiče na koronavirus, ovo je prava istina: Navikli smo da on sve liječi, ali ove stvari morate znati

Korona virus nastavlja da se širi po cijelom svijetu, ali ono što je gore od same bolesti jeste tzv. infodemija, odnosno opasni mitovi koji su počeli da kruže.

Luk u mlijeku - Megagia.info

Ustvari, toliko dezinformacija postoji o ovom virusu da je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da bi širenje lažnih i neutemeljenih informacija moglo da dovede do veće rasprostranjenosti bolesti.

Ovo su samo neke od dezinformacija koje ste mogli čuti ili pročitati na društvenim mrežama:

Vitamin C štiti od korona virusa?

Mnogi vjeruju da će se redovnom upotrebom vitamina C, zaustaviti prehladu. Međutim, trenutno nema čvrstih dokaza na bilo koji način vitamin C pomaže u odbrani od korona virusa. Kineski zdravstveni radnici oboljelima od korona virusa svakodnevno daju vitamin C, ali još uvijek nije poznato da li im je on pomogao da se oporave.

Ispijanje vode na svakih 15 minuta “ispira” Covid-19?

Neki su tvrdili da bi trebalo osigurati redovnu hidraciju jer je važno da usta i grlo ostanu uvek vlažni. Teorija kaže da ako pijete gutljaje vode na svakih 15 minuta, progutaćete virus, a u želucu će ga konačno ubiti želudačna kiselina. Da, treba da ostanete hidrirani, ali ovo nikako ne pomaže u uništavanju virusa.

Uklanjanje brade štiti

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučio je muškarcima da obriju bradu kako bi se zaštitili od korona virusa. Imali su čak i dobre argumente, da dlačice probijaju zaštitnu masku i mogu pokupiti virus. Ispostavilo se ni da to nije tačno, te da obrijani-neobrijani imate iste šanse da pokupite virus.

Sušači za ruke ubijaju korona virus?

Kružile su i glasine da upotreba vrućeg vazduha iz sušača za ruke u trajanju od 30 sekundi može ubiti virus ako je na vašim ruakam. SZO kaže ni da to nije tačno.

– Da biste se zaštitili od novog korona virusa, češće treba perete ruke, trljate sredstvima na bazi al*ohola. Jednom kada su vam ruke očišćene temeljno ih osušite papirnim ubrusima. Virus posle pranja ruku svakako ne može ni ostati na njima da bi ga sušač uništio.

Jedenje bijelog luka sprječava infekciju?

Dok jedenje bijelog luka može pomoći u liječenju obične prehlade, to vas neće spriječiti da se zarazite korona virusom. Bijeli luk ima zdrava antimikrobna svojstva, ali ne postoje dokazi iz trenutne epidemije da je njegovo konzumiranje zaštitilo ljude od korona virusa.

Ispiranje nosa fizološkim rastrovom sprječava infekciju?

Ne. Postoji nekoliko ograničenih dokaza da redovno ispiranje nosa fiziološkim rastrovom može pomoći ljudima da se brže oporave od prehlade. Međutim, nije dokazano da redovno ispitanje nosa sprečava respiratorne infekcije.

Antibiotici ubijaju korona virus?

Eh, da je tako jednostavno ne bismo ni imali ovu situaciju. Covid-19 je virus, pa prema tome, antibiotici se ne smiju koristiti kao prevencija ili terapija. Antibiotici ne djeluju protiv virusa već samo protiv bakterija. Tek kada virus izazove bakterijsku infekciju, razmatra se uzimanje antibiotika, prenosi Telegraf


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh