Zdravlje

Šaka oraha jednom sedmično održava tijelo zdravim

Šaka oraha jednom sedmično ženama produžava život, jer održava tijelo zdravijim, kaže novo istraživanje.

Orasi - Blogspot.com

Naučnici su otkrili da su žene u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim, koje konzumiraju orahe barem jednom sedmično, zdravije.

Nakon što su prešle 65. godinu, nisu imale nikakvih mentalnih, fizičkih, srčanih bolesti, kao ni problema sa pamćenjem.

Autori istraživanja koristili su rezultate od 33.931 žene. Konzumiranje oraha je jedina navika, nakon vježbanja, koja je bila povezana sa zdravim starenjem.

“Ne postoji samo jedna životna navika koja će starije ljude održati zdravima, ali kada ih imate nekoliko ovakvih manjih one definitivno djeluju i pomažu”, rekla je dr. Francine Grodstein sa Univerziteta Harvard.

U poređenju sa drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Svega 30g oraha sadrži 2,5 grama alfa-linoleinske kiseline (ALA), polinezasićene masti koja je neophodna u ishrani.

Orasi sadrže i antioksidante, molekule sposobne da uspore ili spriječe oksidaciju; tako da konzumacijom hrane sa antioksidantima možete da zaštitite ćelije od oštećenja izazvanog procesom starenja, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh