Zdravlje

Namirnice koje čuvaju zdravlje očiju

Za dobar vid potrebno je da organizam napunio vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Oko - Brainpowerstore.com

Pravilna ishrana dosta utiče na zdravlje očiju, usporavajući oštećenja vida koji su povezani sa starenjem i smanjuje rizik od ranog gubitka vida uzrokovanog naprezanjem očiju ili očnim bolestima.

Svi znamo koliko šargarepa čuva vid, te spanać i jaja. Ali, postoje i još neke namirnice koje mogu značajno da utiču na kvalitet vida.

Breskve

Poput šargarepe sadržibeta karoten i likopen. Beta karoten pretvara se u tijelu u vitamin A koji štiti očnu leću od oksidativnog stresa i spriječava degenerativne promjene dok karotenoidi popravljaju vid.

Jagode

Jagode su bogate vitaminom C koji je poznat kao odličan antioksidans te štiti krvne sudove.

Borovnice

Borovnice osim vitamina C sadrže i vlakna, te smanjuju umor očiju. Stoga se preporučuje da jedemo ovo bobičasto voće kako bi poboljšali noćni vid.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji pomažu u zaštiti krvnih sudova očiju, te istovremeno jača rožnjaču i leću.

Ali, treba birati tamnu čokoladu koja ima najmanje 60 posto kakaa jer ona ima najbolji učinak.

Slatki krompir

Slatki krompir bogat je beta karotenom, oblikom A vitamina koji poboljšav noćni vid tako što vam olakšava prilagođavanje na gledanje u mraku.

Jedan slatki krumpir ima više od polovine dnevne doze vitamina C, te manju koncentraciju vitamina E.

Suncokretove sjemenke

Sjemenke suncokreta sadrže dosta cinka i vitamina E koji jača imunitet.

Pmaže nam da razvijemo otpornost očiju na razne bolesti. U ostale ukusne namirnice koje obiluju vitaminom E ubrajaju se još kikiriki, kivi i mango.

Govedina

Nemasna govedina je bogata cinkom koji pomaže da tijelo napunimo vitaminom A. Osim toga, igra važnu ulogu u smanjenju rizika od razvijanja staračke makularne degeneracije. Naravno, treba je konzumirati umjereno, piše “Miss7“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh