Zdravlje

Recept: Ljekovita supa od mlade koprive

Obavlja detoksikaciju organizma, poboljšava rad sistema za varenje, odlična je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno djeluje na pankreas i snižava šećer u krvi.

Supa od mlade koprive - Balkanspress.com

Kopriva cvjeta od proljeća do jeseni i izvrstan je dodatak tjestenini i rižotu, ali najpopularnija je ipak u gustoj krepkoj supi, piše “Balkans press“.

U kom god jelu da je pripremate, koprivu ne treba kuhati već je dovoljno izdinstati je najduže 2 minuta. Tako će se maksimalno sačuvati njena hranjiva i ljekovita svojstva, a puno je razloga zbog kojih je dobro jesti koprivu.

Nabrojimo samo neke: dobra je za čišćenje krvi i bubrega, poboljšava rad sistema za varenje, vrši detoksikaciju organizma, pozitivno djeluje na pankreas i pomaže snižavanju šećera u krvi, liječi upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva zbog čega djeluje i kao diuretik, sadrži vitamine C i A, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor i druge minerale i vitamine.

Čaj od koprive koristi se za bolesti jetre i žuči, poremećaje sna, grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.

Ukoliko odlučite da sami berete ovaj rasprostranjeni dragulj, nemojte to raditi uz put ili na mjestima gdje postoji opasnost od zagađenja i uvijek nosite rukavice. Kao što je poznato, listovi i peteljke koprive pokriveni su žarnicama zbog čega ih je jako neprijatno dodirnuti jer izliju oštar sok na kožu koja nakon toga peče.

Takođe, bez obzira na ljekovita svojstva, kopriva se ne konzumira svježa jer tada može da izozve probleme sa sistemom za varenje i crvenilo kože.

Recept za izvrsnu supu od koprive čija je priprema toliko jednostavna da je mogu napraviti i djeca.

Sastojci za četiri osobe:

  •  300 gr koprive
  •  5 krompira
  •  nekoliko kapi maslinovog ulja
  •  so, biber

Postupak:

  1.  Krompire isjecite na četvrtine i stavite ih da se kuhaju.
  2.  Pred kraj kuhanja dodajte koprivu koju treba samo prodinstati.
  3.  Dodajte maslinovo ulje i dobro usitnite štapnim mikserom.
  4.  Začinite po želji.
  • Savjet: Po želji poslužite prepečeni hleb, a po želji maslinovo ulje možete zamijeniti pavlakom.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh