Zdravlje

Stvari koje treba znati o drugoj trudnoći

Kada saznate da ste drugi put trudni, ostale mame vas mogu upozoriti da će se ta trudnoća potpuno razlikovati od prve. U nastavku teksta donosimo odgovore na pitanja je li svaka trudnoća poslije prve lakša kao i to šta možete očekivati u drugoj trudnoći.

Trudnica - Ilustracija/Blogspot.com

Kada saznate da ste drugi put zatrudnili, postoje određene stvari koje će se poklopiti, ali i one koje će se znatno razlikovati od prve trudnoće. Možete roditi brže nego prvi put, ali možete imati jače postporođajne boli. Stručnjaci su za Today’s Parent objasnili kako i zašto se svaka sljedeća trudnoća razlikuje od prve, prenosi “Klix“.”

Ranije će vam se vidjeti stomak

Ovo se događa, jer se vaša materica nakon trudnoće ne vraća potpuno u prvobitno stanje, pa vaše tijelo već zna šta treba raditi.

“Vaša materica je već prošla kroz čitav proces. Vaši ligamenti i mišići su se rastegli i zato će vaša trudnoća postati vidljiva ranije”, objašnjava stručnjakinja za porode Jillian Coolen.

Jillian se jednom prilikom našalila sa svojim prijateljicama kako joj je stomak već vidljiv, a nije poodmakla druga trudnoća. Na to joj je prijateljica, majka troje djece, odgovorila da pričeka trudnoću s trećim djetetom, jer će joj tad trebati trudničke pantalone čim test potvrdi trudnoću. I gotovo da je bila u pravu.

Ranije osjećate bebine pokrete

Babica Nicola Strydom smatra da su žene mnogo svjesnije u drugoj trudnoći.

“U prvoj trudnoći ste najvjerovatnije miješali plinove i pokrete bebe, dok u drugoj trudnoći jasno prepoznajete treperenje koje predstavlja bebine rane pokrete”, navela je Nicola.

Umornije ste

Tokom druge trudnoće osim redovnih trudničkih simptoma, imate i dijete za kojim trebate trčati, ali to nije jedini uzrok vašeg umora.

Žene u drugoj trudnoći često zaborave piti preporučene vitamine. Prenatalni vitamini mogu utjecati na nivo energije. Doktor vam može prepisati i da konzumirate preparate za povećanje željeza kako bi vam se povećala energija.

Osjećate više boli

Vaše tijelo brzo počinje opuštati zglobove, što dovodi do jačih boli u tijelu u drugoj trudnoći, za razliku od prve. Hormon relaksin (obično je povećan u prvih 14 sedmica trudnoće, pa polako opada oko 24. sedmice), efektniji je tokom druge trudnoće, tvrdi doktorica Coolen.

Beba se može smjestiti niže u stomaku, zbog prethodnog istezanja mišića, što može prouzrokovati bol u leđima, opuštene kukove i bol u ligamentima. Dobra vijest je da sve to nestaje nakon porođaja.

Više ćete osjećati Braxton Hicks kontrakcije u drugoj trudnoći

Kako ste već osjetile prave kontrakcije u prvoj trudnoći, sada ćete bez problema prepoznati te Braxton Hicks kontrakcije. Prvi put kad se dogode možete pomisliti da je riječ o bebinim pokretima.

Porođaj je kraći

Doktorica Coolen tvrdi da je ovo dobro ustanovljena medicinska činjenica. Ona dodaje i da su materica i grlić prošli kroz ovo iskustvo, pa su sve faze porođaja kraće kod drugorotkinja.

Jedna studija pokazala je da porođaj kod prvorotkinja traje aktivnih devet sati, od kojih sat provedu tiskajući, dok se drugorotkinje porađaju u prosjeku šest sati od čega tiskaju pola sata.

Postporođajne boli su gore

Nakon drugog porođaja, manji je mišićni tonus materice nego prvi put, pa je stezanje brže i agresivnije, kako bi se smanjile šanse za krvarenje. Rezultat ovoga su jače postporođajne kontrakcije koje vraćaju matericu u prvobitnu veličinu. One mogu biti jače i primjetnije prilikom dojenja, jer ono otpušta oksitocin, koji pokreće kontrakcije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh