Zdravlje

LIJEČI ANEMIJU, JAČA IMUNITET, SPRJEČAVA RAK I LEUKEMIJU: Napravite OVAJ ČUDESNI NAPITAK i preporodite tijelo (RECEPT)

Poznato je kako je cvekla bogata blagotvornim dejstvima na zdravlje i organizam, a posebno ima pozitivna djelovanja kod kod malokrvnih osoba i djece.

Bogata je mineralima, mastima, bjelančevima, ugljen hidratima, vitaminom B12, vitaminima A i C, željezom, bakrom, magnezijem i kalijem…

Osim toga, poznata je zbog svog ljekovitog djelovanja na srce, krvne sudove, jetru i cijeli probavni sistem.

U kombinaciji sa celerom i šargarepom, cvekla je još zdravija,piše Novi.

Kako biste napravili ovaj ljekoviti napitak, uradite sljedeće:

U blenderu iscijedite sok od 3 lista celera i jedne manje šargarepe Sok od cvekle dodajte postepeno u ovu kombinaciju.

A možete napraviti i ovaj napitak za jačanje organizma:

U blender stavite cveklu, dvije šargarepe, parče đumbira, dvije jabuke i kašičicu meda, i uživajte u ukusnom i zdravom soku.
OVO JE NAJBOLJI DOMAĆI ČAJ ZA BUBREGE: Sastojke već imate kod kuće, OD VELIKE SU KORISTI!

SVE ŠTO NISTE ZNALI O CVEKLI

Cvekla spada u niskokalorične namirnice. Možemo je konzumirati u svježem stanju. Najviše se koristi za salate i to svježe rendana ili kuhana, pa i pečena u rerni. Ako se peče ili kuha djelomično gubi na vrijednosti. Najbolje iskorišteni sastojci iz cvekle su, kada se pravi prirodan sok od cvekle. Sama cvekla bi bila dosta žestoka za sok, pa se obično dodaju jabuka, šargarepa itd. Može se razblažiti i sa vodom, jer je 100% cveklin sok pretežak za želudac. Kod ovog povrća koristi se korijen, ali i listovi cvekle su jestivi, iako ih mnogi odstranjuju. Na isti način kako pripremate špinat ili blitvu možete pripremiti i listove cvekle, piše “lekovitebiljke.com”.

Korisni sastojci

Od vitamina cvekla je bogata sa vitaminima B kompleksa, a najviše sa folnom kiselinom. Značajan je i sadržaj C vitamina. Cvekla je pravo malo blago minerala. Tu su kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, mangan, bakar, selen, kobalt i jod. Karakteristična crvena boja kod cvekle je zbog betacijanina, crvenog pigmenta. To su ustvari jaki antioksidansi, koji utiču na prevenciju različitih bolesti.
Za šta je dobra cvekla?

Dugačak je spisak svega onoga za šta je cvekla dobra. Treba reći da je odlična za čišćenje organizma uopšte. Podstiče rad jetre i čisti krv. Sok od cvekle regeneriše jetru i sprečava starenje organizma. Iako neke druge namirnice imaju više gvožđa, cvekla je na svoj način dobra i poboljšava krvnu sliku. Zbog solidnog sadržaja folne kiseline, preporučuje se trudnicama. Ako se cvekla uzima redovno snižava povišen krvni pritisak. Vlakna koja se u cvekli nalaze normalizuju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. U narodnoj medicini cvekla je antikancerogena i liječi leukemiju.

Cvekla može da oboji urin i stolicu

Zbog prisustva crvenog pigmenta betacijanina, nakon što ste jeli cveklu, može se desiti da urin ili stolica dobiju crvenkastu boju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh