Zdravlje

Ako imate neobjašnjive modrice po tijelu, to može biti znak za uzbunu

Ovo nam se svima dogodilo, a iako su nekada u pitanju bezazlene stvari, ove promjene na koži mogu ukazivati i na ozbiljne probleme.

Modrica - Opustise.rs

Šta trebate učiniti ako vam se pojavljuju modrice na tijelu, bez ikakvog razloga? Zašto se to događa i biste li se trebali zabrinuti? Ako imate modrice, to je zato što su vam kapilare veoma tanke, piše Bright Side. A što uzrokuje to?

Naporan trening, podizanje teških stvari

Podizanje utega je, zapravo, sekundarni razlog za nastajanje modrica. To znači da su vam krvne žile već slabe, a tjelesna aktivnost samo zadaje završni udarac. Međutim, prevelika tjelesna aktivnost može dovesti do oštećenja čak i najzdravijih kapilara. Na primjer, trening s utezima za koji još niste spremni može biti opasan, prenosi “Index“.

Čak i djeca mogu imati ove modrice zbog nošenja preteških školskih torbi.

Vjeruje se da većina ovih modrica nije opasna, ali one su vam dokaz da pretjerujete.

Uzimanje lijekova

Uzimanje određenih lijekova koji utječu na krv može dovesti do pojave modrica od onih jedva vidljivih, pa sve do onih ozbiljnih. One uglavnom nastaju prilikom korištenja antidepresiva, analgetika, lijekova protiv upale, onih lijekova koji sadrže željezo ili lijekova protiv astme.

Najčešći lijek koji razrjeđuje krv i može dovesti do modrica je aspirin.

Ako ste primijetili vezu između uzimanja lijekova i promjena na svojoj koži, obratite se liječniku. To može značiti da trebate prestati s uzimanjem lijeka kako biste spriječili unutarnje krvarenje.

Bolesti krvi

Bolesti krvi i krvnih žila mogu uzrokovati modrice. Proširene vene, Von Willebrandova bolest, trombocitopenija ili leukemija najčešće su uzrokovane problemima s cirkulacijom krvi.

Ne propustite posjetiti liječnika, osobito ako primijetite druge zabrinjavajuće simptome: bol, otečene noge, krvarenje desni, male kapilarne točke na tijelu ili krvarenje iz nosa.

Nedostatak hranljivih tvari

Vitamini, vitamini! Želimo biti sigurni da djeca uzimaju dovoljno vitamina, ali zaboravljamo na sebe. Neke neobjašnjive modrice mogu biti znak da tijelu nedostaju nužni elementi.

Na primjer, B12 ima ulogu u proizvodnji krvi, vitamin K je odgovoran za zgrušavanje krvi, a vitamin C igra značajnu ulogu u stvaranju novog tkiva. Bez ovoga, mišići će postati veoma mlitavi.

Još jedan veoma važan vitamin je P. Bez njega je proizvodnja kolagena nemoguća, tako da krvne žile postaju tanke, što dovodi do pogoršanja stanja kože.

Željezo je veoma važno za tijelo. Ako postoji manjak ili višak željeza u tijelu, stanje kapilara se pogoršava.

Ali ne žurite kupiti vitamine, prvo se testirajte na nedostatak vitamina i poboljšajte prehranu.

Izvori vitamina P su: svjež zeleni čaj, jabuke, bundeva i bijeli luk. Vitamin K možete naći u bananama, jajima, orasima i masnoj ribi. B12 možete naći u jetri, ribi, siru i salati.

Hormonska neravnoteža

Hormonska neravnoteža je jedan od najčešćih uzroka nastanka modrica. One se mogu pojaviti ako vam je slab estrogen.

Ovakve situacije su moguće ako prolazite kroz menopauzu, uzimate lijekove za hormone ili ako ste trudni. Nedostatak estrogena značajno slabi krvne žile i zidovi kapilara se veoma lako mogu oštetiti.

Promjene povezane s godinama

Tužan, ali prirodan razlog, sudeći prema onome što liječnici kažu, su godine. Vaskularni sustav s godinama slabi i tkiva gube svoju elastičnost.

Možete primijetiti da se modrice koje “nastaju s godinama” uglavnom pojavljuju na nogama. One se pojavljuju čak i zbog nekih najslabijih utjecaja koje mlada koža “ne primjećuje”.

Dijabetes

Krv i šećer su prve stvari koje treba imati na umu kada primijetite ove promjene na tijelu. Dijabetes ima negativan utjecaj na cirkulaciju krvi, tako da je velika vjerovatnost da se tada pojave modrice. A modrice, također, mogu biti simptomi ove bolesti u veoma ranom stadiju.

Drugi simptomi: često ste žedni, ranama treba duže da zacijele, brzo se umarate, vid vam slabi i imate bijele mrlje na koži.

Bonus: Koje modrice su opasne, a koje nisu?

Uglavnom brzo nakon ozljede modrice postanu crvene. Tu boju imaju zbog krvi. Nakon nekog vremena, tijelo počinje razgrađivati krv i onda modrice postaju crne, plave ili čak ljubičaste. Nakon 5 do 10 dana, ozlijeđeni dio može postati žut ili zelen. Završna faza je 10-14 dana nakon ozljede, kada ozlijeđeno mjesto postaje smeđe i onda postaje sve svjetlije.

Pažnja: U normalnim slučajevima, modrice u potpunosti nestaju nakon 2 sedmice od ozljede. Dakle, ako primijetite neku boju koja je drugačija od navedenih ili vam modrice ne nestanu ni nakon 2 sedmice– trebali biste posjetiti liječnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh