Zdravlje

Simptomi nedostatka magnezijuma

Magnezijum je direktno odgovoran i za sastav bjelančevina, masti, ugljenika, koji omogućavaju gipkost kostiju, i pomaže usvajanje kalcijuma.

Ubrzano disanje - Tion.ru

Iako je toliko značajan za organizam, magnezijum je najranjiviji mikroelement. Lako je razgradljiv. Uz sve to, registrovano je da u posljednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine magnezijuma.

Nekada je samo jedan dnevni obrok sadržao potrebne količine, a danas ga ima samo u tragovima.

U drugom planu su, i nepravilna ishrana (dnevno u prošeku unesemo 175 mg, a potrebe su od 300-350 mg), brza hrana, uticaj stresa, intenzivniji način života.

Bijeli hljeb i riža koje koristimo svakodnevno ‘pate’ od nedostatka magnezijuma, pa ako se na sve doda i otofosforna kiselina, jedan od bitnih sastojaka svih kola napitaka, pušenje i alkohol – za magnezijum nema života.

Simptomi nedostatka magnezijuma:

  • sklonost čestim depresijama
  • razdražljivost, uznemirenost, promjene raspoloženja
  • buđenje u toku noći uz grčeve u listovima, tikovi
  • osjećaj suhoće grla
  • sklonost niskom krvnom pritisku uz pojačan puls
  • zebnje i strahovi
  • niska tolerancija prema virusnim i bakterijskim infekcijama

Pogledajte kalendar. Ako ste u periodu oktobar-april, znači da je nastupio magnezijumov slom, vrijeme kada nivo magnezijuma kod većine naglo pada, i to na kritičnu granicu.

Oni koji uzimaju preparate sa dodatkom magnezijuma uglavnom ih lako podnose, jer bioorganske soli magnezijuma ne draže želudac, a zbog najčešće kombinacije sa vitaminom B6 prodire u svaku ćeliju i tamo ostane. Ima i sposobnost da prevede B6 iz neaktivne u aktivnu formu, i zato uspijeva da ga održi u pravoj ravnoteži.

Magnezijum u dejstvu sa vitaminom B6, pomaže da se smanji žestina PMS tegoba, da se menstrualni ciklus gotovo ne osjeti, ili lako prebrodi, umanjuje neprijatnosti u menopauzi i poboljšava rad nervnog i srčanog sistema, piše “Aura“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh