Zdravlje

Čaša puna zdravlja: Zašto treba piti limunadu s medom svaki dan

Ljekari iz cijelog svijeta potvrdili su da ispijanje čaše limunade s medom svakog dana donosi velike zdravstvene prednosti…

Limunada - Facebook

Ljekari iz cijelog svijeta potvrdili su da ispijanje čaše limunade s medom svakog dana donosi velike zdravstvene prednosti za ljudski organizam, a evo i šta pod tim podrazumijevaju, odnosno na koji način ova kombinacija deluje na ljudski organizam.

Jedan od ključnih koraka u održavanju zdravog načina života je održavanje zdravih crijeva, a mješavina meda i limuna omogućava bolji rad metabolizma koji je nužan kada se probudite.

Ova kombinacija poboljšava metabolizam jer želudačne zidove ostavlja u stabilnom stanju za varenje hrane koja se uzima tokom dana. Takođe, limunov je sok koristan kada je riječ o ublažavanju nadutosti i refluksa.

Čisti probavni sistem

Tokom probave, neke prehrambene materije imaju tendenciju da se skupljaju u sistemu za varenje.

Čaša limunade s medom nakon svakog obroka očistit će sve te supstance koje se nakupljaju nakon obroka.

Podiže imunitet

Svi mrzimo da budemo bolesni. Zato, kada imate priliku, trebalo bi da izdvojite malo vremena i usresredite se na jačanje svog imunološkog sistema.

Vitamin C koji se nalazi u limunovom soku daje zadivljujuće rezultate kada se radi o suzbijanju prehlade i gripa. Ekstrakt limuna sadrži i saponine koji su nužni pri liječenju oštećenja kože.

Smanjuje kiselost organizma

Kada je tijelo pretjerano kiselo veća je vjerovatnoća da ćete dobiti neku infekciju.

Nakon što se razgradi, mliječna kiselina u organizmu može se nagomilati do opasnog nivoa koja je loša za organizam, čineći ga ranjivim na sve vrste infekcija.

Zbog toga bi tijelo trebalo da ima uravnoteženi nivo kiselosti u svakom trenutku. Limunska i askorbinska kiselina koje se nalaze u limunu topljive su u krvi, za razliku od drugih kiselina.

Ako svakog dana popijete jednu čašu limunade s medom, sigurno ćete osjetiti promjene u vašem tijelu.

Podstiče hidrataciju

Podrazumijeva se da tijelo u svakom trenutku mora biti hidrirano. Kada je tijelo u dehidriranom stanju, povećava se naprezanje kardiovaskularnog sistema, a dolazi i do češće pojave zatvora. Konzumacijom limunade s medom mogu se izbjeći ove komplikacije.

Podstiče gubljenje kilograma

Limun sadrži pektin i druga vlakna koja suzbijaju osjećaj gladi kada se konzumiraju.

Kada mješavina limuna i meda stigne do želuca, reakcija između katalizatora pankreasa i meda povećava brzinu metabolizma i potrošnju masti u tijelu, čime se povećava i postotak izgubljenih kilograma.

Poboljšava izgled kože

Crvenilo i upala kože rezultat su nečistoća u krvi. Uz pomoć meda, krv se može pročistiti i upale na koži se smanjiti. Kako mješavina kruži tijelom, ona održava blistavu kožu tokom cijelog dana, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh