Zdravlje

Da li često jedete jaja? Šta se može dogoditi i kakve su posljedice

Postoji puno namirnica za koje se istovremeno vjeruje da su zdrave i da škode organizmu.

Žumanci - Net.hr

Na primjer, vegetarijanci sa uravnoteženom ishranom svoje proteine dobijaju isključivo iz jaja. S druge strane, jaja se već decenijama povezuju s visokim nivoima holesterola, tako da mnogi ljudi vjeruju kako je kajgana od bjelanaca zapravo “zlatna sredina” i bolji izbor od kajgane koja u sebi sadrži i žumanca.

Međutim, posljednja istraživanja govore nam kako holesterol iz jaja zapravo ne podiže nivo holesterola u krvi, a crveno meso našlo se na listi štetnih namirnica. Kada se govori o proteinima i zdravoj ishrani, jesu li jaja zaista bolji izbor od mesa?

Postoji razlog zašto neki ljudi jaja nazivaju savršenom hranom – sa samo 70 kalorija jaja su prave bombe nutrijenata, te jedan od najboljih izvora proteina koje možemo konzumirati, piše “Novi“.

Svako jaje sadrži oko 6 grama proteina, koji imaju veću biološku vrijednost od proteina iz drugih izvora. Drugim riječima, nisu svi proteini jednaki, a proteine koje dobijemo iz jaja naše će tijelo će najlakše sintetisati i iskoristiti.

Žumance iz jajeta je prepuno dobrih masti i sadrži čak 18 korisnih vitamina i vitamina, zbog čega su odličan izvor energije. Također, jaja sadrže i brojne antioksidanse koji štite organizam od raznih oboljenja među kojima su, na primjer, rak i hipertenzija.

Žumanca sadrže i karotenoid koji, osim što im daje njihovu prepoznatljivu boju, sadrži protivupalna svojstva koja štite vaš organizam od raznih oboljenja koja se mogu javiti s godinama. Takođe, karotenoid je odličan i za zdravlje vaših očiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh