Zdravlje

Postoji li nešto nepoželjnije od migrene? Ako vas “napadne” iskoristite trikove koji pale

Procjenjuje se da prosječno 10 posto svjetskog stanovništava pati od migrene.

ordinacija

Intenzitet migrene je vrlo često takav da je osoba potpuno radno nesposobna za vrijeme glavobolje. Brojke govore kako su čak 75 posto oboljelih od migrena žene, a jedan od razloga tome su hormonalne promjene do kojih dolazi zbog mjesečnice, trudnoće i menopauze.

Migrena se može pojaviti zbog različitih uzroka. Na primjer, kod nekih se osoba može pojaviti zbog izloženosti jakoj svjetlosti, zbog promjene vremena, buke, nedostatka sna, pa čak i nakon konzumiranja nekih namirnica, poput sira, čokolade i vina.
Kod migrene si možete pokušati samostalno pomoći i akupresurom, tako da palcem pritišćete između obrva 7-10 sekundi.

ULJE LAVANDE
Ova mediteranska biljka se od davnina koristi za smirivanje i kvalitetan san, a prema studiji provedenoj 2012. godine od strane njemačkih znanstvenika, osobe koje su udisale miris ulja lavande 15 minuta za vrijeme trajanja migrene su uskoro osjetili i olakšanje, za razliku od onih koji su dobili placebo. Možete ga koristiti tako da udišete direktno iz bočice ili ga namažite na ruku.

ĐUMBIR
Uza sve dobrobiti đumbira, ova biljka može biti odlična pomoć za smirivanje migrena. U studiji koja je provedena 2014. godine u Iranu, znanstvenici su ponudili sudionicima prah od đumbira, a drugoj skupini lijek protiv migrene. Zaključili su kako je prah umanjio glavobolju ali i skratio trajanje iste baš poput lijeka, ali bez nuspojava.

NEKA JOGA POSTANE NAVIKA
Joga je idealan izbor ne samo za otpuštanje stresa već i poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Isto tako, može skratiti trajanje migrene, intenzitet i učestalost. U jednoj se studiji navodi da je kod žena koje su 12 tjedana vježbale jogu zabilježena slabija pojavnost migrene.
ećina ljudi danas se ne zna opustiti! Zato je dobro naučiti meditirati – rezultat će vas oduševiti

VODITE DNEVNIK
Jedan od načina kako ćete si pomoći jest da vodite dnevnik i bilježite što je migrenu potaknulo, koliko je trajala i koliko je intenzivna bila. Vodite dnevnik minimalni mjesec dana kako biste mogli pratiti i prepoznati uzrok pojave boli,piše Ordinacija


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh