Zdravlje

Konzumiranje cigareta uvećava mogućnost odbacivanja dentalnih implantata

Duhanski proizvod uvijek je rizičan kada se radi o zdravlju pacijenta pušača. Brojna naučna istraživanja ukazuju na to da pušenje dodatno uvećava mogućnost odbačaja dentalnih implantata u vremenu oseointegracije, ali može utjecati i na dugoročno preživljavanje implantata.

Pušenje - Zadarskilist.hr

Suhoća usta
Usta i pluća pacijenata pušača/konzumenata duhana i duhanskih proizvoda prve su stanice kontakta s duhanskim dimom. Konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda ima dva glavna efekta na oralno zdravlje.

Prvo, inhalirani dim zapravo nagriza oralna tkivo i proizvodi keratozu – zadebljanje gornjeg sloja ćelija oralnih tkiva, što začepljuje i oštećuje pljuvačne žlijezde i dovodi do suhoće usta. Drugo, nikotin i njegovi brojni nusprodukti utječu na periferne krvne sudove, u suštini ih blokiraju tako da nastaje smanjenje dotoka krvi na područja koja opskrbljuju.

Rani gubitak
Ovo utječe i na regeneratorne, ali i imunološke mehanizme. Suhoća usta, također, uzrokuje povećanje rasta patogenih bakterija, što povećava i mogućnost nastanka parodontne bolesti. Dugoročni efekti hronične upotrebe duhana su dobro poznata povećana učestalost kardiovaskularnih, metaboličkih, pulmonarnih bolesti i karcinoma.

Uspjeh dentalnih implantata počiva na posebnim površinskim svojstvima titana, od kojih su napravljeni dentalni implantati, i sposobnosti kosti čeljusti da se “spoji” s njima, u procesu koji se zove oseointegracija. Pušenje u neposrednom posthirurškom periodu nakon postavljanja dentalnih implantata prolongira period zarastanja, povećavajući rizik od infekcije i ranog gubitka implantata, prenosi “Avaz“.

Rizik od neuspjeha
Iako nije apsolutna kontraindikacija, rizik od neuspjeha implantata i komplikacija veći je kod pušača tokom početne faze zarastanja nakon ugradnje dentalnih implantata, posebno kada kod pacijenta postoji duža povijest pušenja.

Nakon uspješnog zarastanja kod pacijenata konzumenata duhana i duhanskih proizvoda postavlja se pitanje: Šta je s uspješno integriranim implantatima kod ovih pacijenata?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh