Zdravlje

Spojite nokte i saznajte da li vam prijeti rak pluća

Jednostavan test prilikom kojeg je dovoljno da spojite nokte kažiprsta jedan o drugi može da pokaže da li ste u opasnosti od raka pluća.

dnevno

Test “kuckanja prstima” (Schamroth window test) radi se tako da spojite dva prsa, jedan prema drugome. Kada ih spojite, između dvije nokatne ploče trebalo bi da postoji slobodan prostor. Ako tog prostora nema, a vaši prsti imaju blagi oblik kupole, to može da bude znak vrlo ozbiljnih bolesti kao što je tuberkuloza ili rak pluća, navodi Ema Norton iz Bupe – internacionalne zdravstvene kompanije, za Huffington Post.

Stanje kada čovjek prilikom izvođenja testa nema slobodan prostor između dva prsta Norton naziva “nail clubbing” ili clubbing noktiju. Clubbing je zapravo skraćenica za: C – ciroza, Kronova bolest L – apsces pluća (Lung abscess) U – ulcerozni kolitis B – brahijalna arterio-venska fistula B – bronhiektazija I – infektivni endokarditis N – neoplazija G – Gravesova bolest.

test

Većina ljudi koji imaju karcinom pluća ni ne znaju za navedeni test, ali upravo vas on može upozoriti na mogućnost raka pluća. Test koriste medicinski stručnjaci kao djelimičnu metodu potvrđivanja stanja, ali ga možete uraditi i sami, jer traje samo nekoliko sekundi – objašnjava Ema Norton.

Naučnici sa Univerziteta u Leedsu nedavno su otkrili zašto dolazi do naticanja prstiju kod bolesnika koji imaju rak pluća. Naime, bolesti pluća kao što su tumori i rak uzrokuju deset puta veću proizvodnju materije PGE2, koja pomaže u smirivanju upala u plućima, nego što tijelu treba. Ona se zatim skuplja u vrhovima prstiju i uzrokuje njihovo oticanje.

Oticanje prstiju događa se u tri faze. U prvoj nokti postaju mekši, u drugoj fazi dolazi do zakrivljenja noktiju dok treća faza podrazumijeva zadebljanje krajeva prstiju. Jednostavnim trikom kuckanja prstiju možete kod kuće provjeriti stanje pluća, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh