Zdravlje

Kašičica prije jela, vaša jetra će biti brzo obnovljena: Skroz ćete očistiti organ

Jetra jedan od najvažnijih organa našeg organizma koji je neophodan za život i koji se zbog funkcije koju vrši njemu nakuplja raznim toksinima, možemo očistiti pomoću prirodnih preparata.

Jetra proizvodi žuč i pomoću nje razgrađuje masnoće, te je važna za normalan rad probave i za opskrbu krvi nutrijentima iz crijeva. Jetra reguliše strukturu krvi i osnovne biohemijske procese u tijelu, pa je zadužena za regulaciju metabolizma i za proizvodnju i ishranu proteina u tijelu. Jetra neutralizuje štetne tvari u tijelu.

Čišćenje jetre bi trebalo bi da uradite nakon pročišćavanja probavnog trakta da izbjegnete gomilanje otrova u organizmu. Oprez: prije čišćenja jetre i žučnog mjehura provjerite da nemate kamenac u tim organima. Ako imate kamenac, ne preporučava se pročišćavati te organe. Dijabetes, akutni oblici internih oboljenja, prehlada, gripa i zarazne bolesti, pogoršanje hroničnih bolesti, opšta slabost, stres, trudnoća i dojenje – sve su to stanja kod kojih takođe trebate izbegavati pročišćavanje jetre.

Pripremite sok od 10 kilograma oprane, ali neoguljene crne rotkvice. Od toga ćete dobiti otprilike 3 litre soka. Pospremite sok u frižider.

Pomješajte vlakna koja su ostala nakon pravljenja soka sa šećerom (500 g šećera za 1 kg vlakana) ili sa medom (300 g meda za svaki kg) i spremite na toplo mjesto. Uzmite po 1 čajnu kašiku soka sat vremena nakon svakog obroka.

Postepeno povećavajte dozu sve do pola čaše (1 dcl). Pročišćavanje će u pravilu proći glatko i lagano. Ako osjetite nelagodu, stavite topli oblog na područje gdje je jetra. Kad popijete sav sok počnite dodavati u jelo vlakna od rotkve koja ste pripremili ranije i to 2-3 kašike po obroku. Ovaj napitak vam neće samo pročistiti jetru, već će vam ojačati srce i pluća. Za vijreme procesa čišćenja jetre izbjegavajte masnu i ljutu hranu.

Narežite 3 komada oprane neoguljene cvekle na komadiće i stavite ih u teglu od 3 litre. Dodajte 3 kašike pšeničnog brašna i 500 g šećera. Teglu stavite na tamno mjestu i držite 2 dana na sobnoj temperaturi. Nakon toga dodajte 700 g grožđica, 4 šalice šećera i pola šalice vode, i pustite da odstoji 7 dana, s tim da svaki dan promješate smjesu, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh