Zdravlje

Moguće je: Prehlada se može pobijediti za samo jedan dan

Danas je prehlada među najraširenijim bolestima u svijetu, posebno u ovim hladnim mjesecima na prijelazu godišnjih doba. Ukratko, jesen je godišnje doba koje sa sobom donosi mnoge zdravstvene probleme.

Gripa - Mdsaude.com

Kazali smo već da prehlada, pa i gripa spadaju u najčešća oboljenja respiratornog trakta, a prehlada se javlja češće nego sve ostale bolesti zajedno.

Većina ljudi se prehladi nekoliko puta godišnje, obično u proljeće i jesen. To je vrijeme kada se znatno mijenjaju klimatski uvjeti, pa naš organizam slabije reagira.

Ako osjećate da ćete se razboljeti svakako bi bilo dobro da poduzmete odgovarajuće korake i spriječite razvoj bolesti. Ako na vrijeme krenete s prevencijom, moguće je spriječiti veći razvoj bolesti i raznih upala u organizmu, piše Kakolijeciti.

Predstavit ćemo neke jako dobre metode protiv prehlade

Napravite prirodni lijek protiv prehlade – Ako osjećate prve simptome prehlade ili gripe uradite sljedeće.

U litru i pol prokuhane i ohlađene do sobne temperature vode dodajte 1 žlicu krupne morske soli, sok od jednog limuna i 1 gram askorbinske kiseline. Askorbinsku kiselinu možete pronaći u šumećim tabletama ili vitaminu C u prahu.

Po želji možete zasladiti žlicom domaćeg meda. Dobro promiješajte i popijte ovaj rastvor kroz sat i pol. Po potrebi ponovite još jednom.

Još jedan dobar lijek za prehladu:

Ugrijte 100 ml crnog vina, dodajte u njega 1/4 žličice mljevenog bibera i 1 žlicu domaćeg meda. Promiješajte i popijte toplo pred spavanje.

Za kraj još jedan recept koji će ukloniti simptome prehlade:

Uzmite jednu bocu piva od 0,5 l, pretočite u maleni lončić i ugrijte. Ugrijte dovoljno da pivo bude vruće, ali ne da proključa. Skinite sa vatre i dodajte 2 kašike meda i prstohvat cimeta i karanfilića pa na kraju sve promiješajte. Pijte ovaj napitak kroz večer, pred spavanje, malim gutljajima. Potom lezite u krevet i dobro se odmorite, prenosi “Aura“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh