Zdravlje

Bole vas prsti ruke, imate osjećaj žarenja: O kom oboljenju je riječ i kako se liječi

Dobro obratite pažnju…

Doktor - Srbijadanas.com

Ako vas bole i trnu prsti ruke, imate osjećaj žarenja i mravinjanja, čak i u nadlaktici i ramenu, vrlo je vjerovatno da patite od sindroma karpalnog tunela. Drugim riječima, došlo je do pritiska na nerv u zglobu šake, što je izazvalo niz simptoma, ali i nemogućnost kontrolisanja pokreta i hvatanja predmeta.

Docent Ivana Basta, neurolog Kliničkog centra Srbije kaže da od sindroma karpalnog tunela pati 50 od 1.000 ljudi, a tri puta je češći kod žena između 45. i 60. godine:

Najčešći uzrok ovog stanja je hronično ponavljanje istog pokreta tokom dužeg vremena. Na primjer, miješanje hrane, peglanje, kucanje, držanje telefonske slušalice… Ali, sindrom karpalnog tunela može da nastane i kao posljedica šećerne bolesti, smanjenog lučenja hormona štitaste žlijezde, reumatoidnog artritisa, sistemske bolesti vezivnog tkiva, nasljedne neuropatije sa sklonošću ka kompresivnim paralizama, kao i u stanjima kao što su trudnoća i gojaznost. Nije isključeno da je uzrok i u maloj širini karpalnog tunela koji se nalazi u dijelu zgloba šake.

Tegobe uslijed priklješetnog nerva najčešće se pogoršavaju tokom noći. Ležanje na ruci u snu, osim pritiska na nerv, dovodi i do zastoja cirkulacije i zato se stanje pogoršava.

Uslijed ovog sindroma kod nekih pacijenata dolazi i do naglog slabljenja mišića šake, pa često ne mogu da izvedu neku preciznu radnju prstima, uz često ispadanje predmeta iz ruku – kaže dr Basta.

U dijagnostici ovog poremećaja ključan je klinički pregled ljekara, da bi pacijenta uputio na dalja ispitivanja.

Na osnovu elektrofizioloških parametara moguće je precizno definisati stadijum oštećenja pritisnutog nerva, što je važno u određivanju terapije i daljeg razvoja tegoba – kaže sagovornica.

Kod nekih pacijenata neophodan je i ulatrazvučni pregled ili da se ruka snimi pomoću magnetne neurografije.

Liječenje sindroma karpalnog tunela zavisi od njegovog uzroka, težine i stepena oštećenja nerva.

Za većinu pacijenata dovoljno je da nose bandažere da bi spriječili pritisak na nerv – kaže dr Basta.

Nekada su potrebni i lijekovi, kao i fizikalna terapija. Kod oboljelih, kod kojih ove mjere ne dovedu do poboljšanja stanja preporučuje se lokalna primjena injekcija kortikosteroida u karpalni tunel, pod kontrolom ultrazvuka. Ova terapija kod značajnog broja pacijenata omogućava postizanje potpunog i dugotrajnog oporavka.

HIRURGIJA

Kada konzervativna terapija u vidu lijekova, bandažera i vježbi ne pomaže, pacijenti sa sindromom karpalnog tunela liječe se hirurški. Oslobađanje pritiska na nerv pomoću hirurškog noža, omogućava povoljan ishod kod oko 90 posto pacijenata, pišu “Novosti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh