Zdravlje

Naučnici tvrde: Stvoren novi lijek protiv dijabetesa tipa 2

Naučnici su stvorili vještački protein koji obara nivo glukoze u krvi i djeluje tako da pacijenti mršajući gube samo salo, a ne i mišićnu masu. Nova aktivna materija je sastavljena od interleukina-6 i CNFT, oba se proteina prirodno nalaze u organizmu, a u vještačkom proteinu objedinjene su njihove pozitive osobine.

Kontrola dijabetesa - RTL.hr

Već dugo je poznata funkcija CNFT koji smanjuje apetit, ali ga naš imuni sistem smjesta inaktivira tako da se ne može primjenjivati kao lijek. Zahvaljujući kombinaciji sa interleukinom-6, koji se ne može inaktivirati, sada je razvijena aktivna materija koja bi se dugoročno mogla primjenjivati u terapiji.

Novi protein kompjuterski su konstruirali istraživači sa univerziteta u Magdeburgu. Sljedeći korak su kliničke studija kojima će se provjeriti da li vještački protein u ovom obliku uopće djeluje. Jer ako se promijeni i najmanji djelić molekule bjelančevine može se izgubiti njegovo biološko djelovanje, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh