Zdravlje

Provjerite koje su namirnice odlične za poboljšanje imuniteta tokom zime

Zdrav život počinje vrlo jednostavno – od onoga što jedemo, napominju nutricionisti.

kisele salate- coolinarika

Nije važno samo utoliti glad jelom. Namirnice koje jedemo imaju mnogo bitniju ulogu. Ukoliko ste pojeli dosta praznih kalorija za ručak, vaš imuni sistem baš i neće zablistati. Da bi besprijekorno funkcionisao, potrebno je da dobije odgovarajuće količine vitamina, minerala, ali i drugih hranjivih materija. A to ćete najbolje postići raznovrsnom ishranom.

Poznato je da je zimi svježe voće i povrće manje dostupno, zbog toga treba biti kreativan u dobivanju vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari iz hrane. Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta možete se poslužiti i namirnicama kao što su kiseli kupus, kefir, banane i slični, savjetuju nutricionisti.

Ovaj fermentirani mliječni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu kompleksnih ugljikohidrata koji zadržavaju dobre bakterije u želucu i jačaju imunitet. Čuvajte kefir na hladnoći, jer su aktivne kulture osjetljive na visoke temperature.

Kiseli kupus je jedan od glavnih izvora vitamina C u zimsko vrijeme. S obzirom da nastaje procesom fermentiranja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca te štite organizam od bolesti.

Artičoke također sadrže neprobavljive hranjive tvari koje hrane dobre bakterije u probavnom sistemu i jačaju stanje organizma.

Banane su odličan izvor kalija i magnezija. Ovi minerali iznimno su važni za tijelo u stanjima stresa, iscrpljenosti i umora, pa se nameću kao odlični saveznici u jačanju imuniteta tokom zime, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh