Zdravlje

Jabukovo sirće je lijek za skoro sve!

Pomiješajte 1 kašiku deterdženta za suđe, 1 kašiku bijelog sirćeta i 2 čaše tople vode.

Ako u prodavnicama možete naći razne proizvode za čišćenje, ipak je najbolje okrenuti se ka prirodnim rješenjima.

1. CVIJEĆE ĆE DUŽE BITI SVJEŽE

Pomiješajte 2 kašike jabukovog sirćeta, 3 kašike šećera i 1 litru tople vode i stavite cveće u nju. Ovaj trik će vam pomoći da cvijeće bude duže svježe, čak i do nekoliko dana

2. ČIŠĆENJE TEPIHA

Pomiješajte 1 kašiku deterdženta za suđe, 1 kašiku bijelog sirćeta i 2 čaše tople vode. Ova mješavina će vam pomoći ukloniti stare suhe mrlje, čak i od vina i kafe. Takođe možete koristiti ovu smjesu u mašini posuđa s posebnim deterdžentom.

3. SPRIJEČITE DA SE STAKLA AUTOMOBILA ZALEDE

Koristite jabukovo sirće zimi kao sredstvo za sprječavanje zamrzavanja prozora. Operite prozore automobila mešavinom sirćeta i vode u mjeri 3: 1.

4. OČISTITE ODVOD

Mješavina sode bikarbone, sirćeta i vode može vam pomoći da očistite i naprljaviji odvod. Stavite pola čaše sode u odvod, zatim dodajte čašu sirćeta i istu količinu kuhane vode. Nakon 20 minuta ulite vodu iz slavine u odvod. Ovo je vrlo dobar način za sprječavanje blokada odvoda.

5. ODLIČNO PROTIV BUĐI

Čisto sirće može vam pomoći da se riješite buđi. Prskajte sirće na zahvaćena mjesta i trljajte površinu grubim sunđerom. Neka sirće isparava. To je sigurnije i učinkovitije od bilo kakvog hemijskog sredstva.

6. UČINKOVITO PROTIV KLICA

Mješavina sirćeta i vode u meri 1: 1 ubiti će klice u kuhinji. Pomiješajte te sastojke i ulijte tečnost u bočicu za prskanje. Dobit ćete ekološki prihvatljivu antimikrobnu smesu. Možete jednostavno i brzo oprati mikrotalasnu i dezinfikovati rezne ploče.

7. OČISTITE TUŠ GLAVU

Možete očistiti tuš s mješavinom vode i sirćeta u mjeri 1: 1. Stavite tuš glavu u posudu s mješavinom i kuhajte je 5-7 minuta. Neka se tečnost ohladi. Možete očistiti svoje slavine čistim jabkovim sirćetom i spužvom.

8. RIJEŠITE SE TRAVE

25% jabukovog sirćeta pomoći će vam da se riješite korova. Raspršite sirće preko površine koju želite očistiti. Ponovite to sve dok ne uklonite sav korov.

9. DRŽITE PEĆNICU ČISTOM

Za čišćenje peći može se koristiti otopina vode i sirćeta. To će spriječiti da masnoća ostane na površini peći tokom kuhanja. Isto možete učiniti i sa mikrotalasnom

10. RIJEŠITE SE CELULITA

I za kraj nešto neočekivano: Pomiješajte tri dela jabukovog sirćeta sa 1 čašom ulja vitamina E. Tu smjesu umasirajte u kožu dva puta dnevno. To će vam pomoći da se riješite celulita, prenosi “Aura“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh