Zdravlje

Zagađeni vazduh povećava depresiju i broj samoubistava

U sredinama u kojima postoji zagađen vazduh povećana je stopa depresije i samoubistava, pokazuje novo istraživanje,

No image - Haber.ba

Postoji pretpostavka da izlaganje zagađenom vazduhu izaziva slučajeve depresije, navedeno je u istraživanju. Iako naučnici veruju da je ta pretpostavka vjerovatna, teško ju je dokazati, prenio je “The Guardian”. Zagađenje koje je analizirano u studiji odnosi se na zagađenja nastala sagorijevanjem fosilnih goriva u vozilima, kućma i industriji.

Istraživači su naveli da novi dokazi povećavaju pozive na borbu protiv onoga što Svjetska zdravstvena organizacija naziva “tihom vanrednom zdravstvenom situacijom” zbog zagađenog vazduha.

“Pokazali smo da zagađenje vazduha može da nanese značajnu štetu našem mentalnom zdravlju, zbog čega bi vazduh koji udišemo pod hitno trebalo da učinimo čistijim”, izjavila je Izabel Brajtvajt sa Univerzitetskog londonskog koledža (UCL), koja je vodila istraživanje.

Ispunjavanje granica EU moglo bi da donese velike rezultate, rekla je ona.

“Mogli biste da spriječite oko 15 odsto depresije, pod pretpostavkom da postoji uzročno-posljedična veza. To bi bio vrlo veliki uticaj, jer je depresija vrlo česta bolest i sve se više povećava”, navela je ona.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 264 miliona ljudi boluje od depresije.

“Znamo da najfinije čestice iz prljavog vazduha mogu doći do mozga i krvotokom i kroz nos, a zagađenje vazduha je povezano sa povećanom upalom mozga, oštećenjem nervnih ćelija i stvaranjem hormona stresa, koji su povezani sa lošim mentalnim zdravljem”, rekla je Brajtvajtova.

Prema riječima Džozefa Hejsa, takođe sa UCL-a, koji je bio dio istraživačkog tima, izuzetno su sugestivni dokazi da zagađenje vazduha povećava rizik za mentalno zdravlje. Istraživanje objavljeno u časopisu “Environmental health perspectives ” koristilo je stroge kriterijume za odabir i objedinjavanje podataka iz 16 zemalja objavljenih do 2017. godine. Ono je otkrilo snažnu statističku vezu između toksičnog vazduha i depresije i samoubistava. To potvrđuju nedavna istraživanja, uključujući studije koje su zagađenje vazduha povezivale sa izuzetno visokim stopama smrtnosti kod osoba sa mentalnim poremećajima i četvorostrukim rizikom od depresije kod tinejdžera, prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh