Zdravlje

Biljka koja štiti od raka: Naučnici utvrdili da se bori protiv kancera vrlo uspješno

Aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće, koje liči na borovnicu, a naziv sibirska dobila je iz dva razloga. Prvi je taj što je iz Sjeverne Amerike, gdje joj je i postojbina, najranije dospjela u Sibir, a drugi zbog toga što je otporna na veoma niske temperature.

Aronija - Zdravljeiljepota.ba

Sibirska aronija dobro podnosi hladnu zimu i mraz do -45°C. Raste u obliku grma i ukoliko ima dovoljno prostora može dostići visinu od oko 2 metra.

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, od svih vrsta voća, aronija ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti.

Također, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem tijelu da se bori protiv alergija, virusa i kancerogenih elemenata, a dokazano je da aronija sprečava i upale urinarnog trakta. Sibirska aronija sprečava formiranje slobodnih radikala u krvotoku, pa samim tim poboljšava cirkulaciju i sprečava bolesti kao što je dijabetes i različite kardio-vaskularne bolesti, a oni koji pate od visokog krvnog pritiska trebalo bi u svoju ishranu da uvedu i aroniju. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da aronija može da pomogne učenicima i studentima s obzirom da poboljšava memoriju.

Posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na zuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa.

Važno je i reći da aronija reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlijezde, kao i da reguliše rad pankreasa pa može biti korisna u liječenju dijabetesa.

Aronija još i podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, sprečava nastanak bora, štiti od UV zračenja.

Aronija ne sadrži mnogo šećera i poznata je po svom oštrom i kiselkastom ukusu koji se nekima sviđa, a nekima pak ne. Ovo bobičasto voće uvijek može da se jede svježe, ali sada postoje i razne vrste prerađevina koje su također hranljive koliko i svježa aronija. Postoje sokovi od aronije, sušena i smrznuta aronija, kao i čaj od aronije.

Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja ovog bobičastog voća je džem ili slatko od aronije, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh