Zdravlje

Izgled lica može otkriti rak pluća: Koje promjene se dešavaju

Simptomi raka pluća ne pojavljuju se u ranoj fazi ove teške bolesti.

Rak pluća - Nezavisne.com

Kada se simptom pojavi, najčešće je riječ o upornom kašlju koji danima ne prestaje. Štaviše, ovaj kašalj se vremenom samo pogoršava.

Međutim, još jedan znak može da skrene pažnju na maligno oboljenje pluća a to je izgled lica.

Redovna otečenost, naročito oko očiju i to izjutra može biti signal da se u tijelu razvija opasna bolest.

Ljekari ističu da karcinom pluća uzrokuje oticanje lica i vrata ukoliko tumor pritiska venu između srca i glave. Taj simptom se naziva sindrom gornje šuplje vene ili opstrukcija vena cava superior.

Gornja šuplja vena vodi krv od glave i ruku ka srcu. Ona prolazi pored gornjeg dijela desnog plućnog krila i limfnih žlijezda. Svi tumori koji se nađu na ovom dijelu mogu da blokiraju normalan protok krvi.

Gornju šuplju venu mogu da pritisnu i karcinom dojke, limfom, ali i rak tiroide ili timusne žlijezde.

Međutim, vena može biti ugrožena i drugim poremećajima ili oboljenjima kao što je upala vena ili gljivična infekcija histoplazmoza.

Simptomi opstrukcije gornje šuplje vene mogu se razviti postepeno ili veoma brzo, a uključuju i oticanje ne samo lica već i vrata, ruku, grudnog koša i ubrzano ili plitko disanje.

Simptomi zbog kojih treba odmah konsultovati ljekare uključuju i glavobolju, crvenilo lica ili sluzokože nosa i usta, kao i nesvjestica i vrtoglavica.

Ovo je ozbiljno stanje i može imati smrtonosne posljedice, piše “Lepa&Srećna“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh