Zdravlje

Upozorenje na sve djevojke koje ovo rade: Rizik od raka dojke raste ako ovo radite

Žene koji su koristili trajne boje u prethodnoj godini imali su 9 posto veću vjerovatnost da će dobiti rak dojke od onih koji ih nisu koristili, pokazalo je istraživanje

No image - Haber.ba

Korištenje trajne boje za kosu ili sredstava za ravnanje kose povećava rizik od raka dojke, pokazuje istraživanje.

Voditeljica istraživanja dr. Alexandra White izjavila je da istraživači već duže vrijeme proučavaju povezanost bojanja kose i raka, ali rezultati su neusklađeni.

Istraživači ipak upozoravaju da bi ljudi trebali smanjiti upotrebu ovakih agresivnih proizvoda, pogotovo česti potrošači jer su u većoj opasnosti.
Nacionalni institut za zdravstvo u SAD-u analizirao je njegu kose kod 46.709 žena i pratio ih desetljećima.

Žene koji su koristili trajne boje u prethodnoj godini imali su 9 posto veću vjerovatnost da će dobiti rak dojke od onih koji ih nisu koristili, prenosi “24sata“.

Taj postotak narastao je na 60 posto među afroamerikankama koje su se bojele najmanje svakih osam sedmica.

Ali, rizik za rak dojke bio je mali ili nikakav kod polutrajne ili privremene boje za kosu

– Premda je prerano dati čvrstu preporuku, izbjegavanje ovih hemikalija mogla bi biti još jedna stvar koju žene mogu učiniti kako bi smanjile rizik od raka dojke – rekao je dr. Dale Sandler.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh