Zdravlje

Od mobilnog telefona se nije odvajala cijelu noć, a kada se ujutru probudila shvatila je da ne vidi na lijevo oko

Djevojka u Kini je privremeno izgubila vid na jednom oku zato što nije mogla da se odvoji od mobilnog telefona. Sljepilo je izazvao krvni sud, koji je pukao od sinog naprezanja.

Mobilni telefon - Twitter

Pacijentkinja iz Šenžena, velike luke na jugu kineske provincije Guangdong, javila se ljekaru pošto više ništa nije vidjela na lijevo oko. Lekar Ćiju Vanđijan iz Narodne bolnice “Songang”, utvrdio je da je to posljedica pretjeranog korišćenja mobilnog telefona, prenosi blic.

– Nije spavala cijelu noć, jer se igrala telefonom. Sljedećeg jutra, čim se probudila, ponovo je uzela telefon, a pet minuta kasnije shvatila je da ne vidi na lijevo oko. Na snimcima smo vidjeli velike krvave mrlje na mrežnjači, koje su joj blokirale vid. Dijagnostikovali smo Valsalvinu retinopatiju – rekao je dr Ćiju.

Djevojka je toliko napregla oko da joj je pukao krvni sud.

Hitno je podvrgnuta intervenciji, u kojoj su joj laserom otvorili malu šupljinu na mrežnjači, kroz koju je iscurila nakupljena krv. Trenutno se oporavlja, a vid joj se, na sreću, vratio.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh