Zdravlje

Aktivnost uz koju ćete zaboraviti na bol: Pletenje je lijek za mentalno zdravlje

Sretni i opušteni Iako se pletenje obično smatra hobijem starijih osoba, ono je izuzetno korisno za sve koji su pod stresom, anksiozni ili imaju slične probleme

Pletenje šala - Fokus.ba

Rezultati do kojih su došli britanski naučnici pokazuju da se 81 odsto ispitanika osjećalo sretnije i opuštenije zahvaljujući pletenju. Naučnici su primjetili da postoji važna veza između učestalosti ove aktivnosti i smirenosti, pri čemu su osobe koje često pletu imale bolju kognitivnu funkciju.

– Pletenje ima važne psihološke i socijalne koristi koje mogu doprinjeti boljem i kvalitetnijem životu. I kod vještih pletača, a i kod onih koji se time bave kada žele da ispolje svoju kreativnost, ono ima terapeutski potencijal – navedeno je u studiji.

Vježba za mozak

U Velikoj Britaniji su ljekari ohrabrivani da pletenje prepisuju kao preporuku svojim pacijentima, jer doprinosi i fizičkom zdravlju ljudi. Na primjer, oni koji pate od artritisa rekli su da ih pletenje odvraća od hroničnog bola. Pletenje kao sredstvo odvlačenja pažnje može pomoći i u smanjenju osjećaja usamljenosti i izolacije, što je čest problem s kojim se susreću stariji. Pušači su takođe izjavili da im pletenje pomaže u manjem konzumiranju cigareta jer su im ruke zauzete.

Naučnici tvrde da su aktivnosti poput pletenja važne jer istovremeno uključuju različita područja mozga – memoriju, raspon pažnje, vizuospacijalno procesuiranje, rješavanje problema i još mnogo toga.

Kako nas pletenje usrećuje?

Poput mnogih aktivnosti, ono podrazumijeva stvaranje nečega od početka, a to pokreće oslobađanje dopamina u mozgu. Na taj način primamo prirodni antidepresiv, odnosno na nemedicinski način stimulišemo centar nagrađivanja.

Iako se to može povezati i sa drugim kreativnim hobijima, poput slikanja i pisanja, proces stvaranja kod pletenja i šivenja je drugačiji, odnosno manje spontan, jer uglavnom uključuje pokrete koji se ponavljaju, a to može podići nivo serotonina u mozgu.

Pored toga, pletenje opušta i smiruje previše aktivan um jer nas tjera da se koncentrišemo na ono što trenutno radimo. Ta radnja oslobađa od negativne energije jer predstavlja izvor kreativne pozitivnosti, imate osjećaj da ste nešto postigli. Ritmično ponavljanje pokreta umiruje i dovodi do blagog padanja u trans. To takođe ujednačava srčani ritam i usporava disanje.

Završeni posao pruža zadovoljstvo i samopouzdanje, baš kao i primanje pohvala i komplimenata od drugih ljudi kada proizvod završite, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh