Nedavno sprovedena studija upućuje na to da konzumiranje obroka ranije tokom dana može doprinjeti gubitku kilograma, za razliku od jedenja kasnije tokom dana koje utiče na gojenje i usporava metabolizam.
I ranija istraživanja su pokazala da kasniji obroci povećavaju markere upale koji su obično povezani s razvojem dijabetesa i bolesti srca, a neke druge studije, sprovedene na laboratorijskim miševima i ljudima, pokazale su da planiranje obroka u tačno određeno vrijeme može doprinijeti kontroli nivoa šećera u krvi, prenosi Medical News Today.
Negativan utjecaj na zdravlje
Najnovije istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za srce (AHA) u Filadelfiji, upućuje na to da konzumiranje veće količine kalorija u večernjim satima može negativno da utiče na kardiovaskularno zdravlje žena.
Glavni autor studije je dr. nauka Nour Makarem, naučna saradnica na Univerzitetu Kolumbija .
Makarem i njene kolege godinu dana su pratili prehrambene navike 112 žena prosječne starosti 33 godine.
Istražili su kardiovaskularno zdravlje učesnica na početku studije i godinu dana kasnije uz pomoć programa “Life’s Simple 7”, koji se sastoji od sedam faktora rizika koje je predložilo udruženje AHA, prenosi “Hayat“.