Zdravlje

Ljekari savjetuju da ne jedete kasno uvečer: Pročitajte zašto

Najnovije američko istraživanje pokazalo je da vrijeme konzumiranja obroka može uticati na kardiovaskularno zdravlje žena, odnosno da je unos većeg broja kalorija nakon 18 sati povezan sa lošijim zdravljem vaskularnog sistema.

Brza hrana - Aura.ba

Nedavno sprovedena studija upućuje na to da konzumiranje obroka ranije tokom dana može doprinjeti gubitku kilograma, za razliku od jedenja kasnije tokom dana koje utiče na gojenje i usporava metabolizam.

I ranija istraživanja su pokazala da kasniji obroci povećavaju markere upale koji su obično povezani s razvojem dijabetesa i bolesti srca, a neke druge studije, sprovedene na laboratorijskim miševima i ljudima, pokazale su da planiranje obroka u tačno određeno vrijeme može doprinijeti kontroli nivoa šećera u krvi, prenosi Medical News Today.

Negativan utjecaj na zdravlje

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za srce (AHA) u Filadelfiji, upućuje na to da konzumiranje veće količine kalorija u večernjim satima može negativno da utiče na kardiovaskularno zdravlje žena.

Glavni autor studije je dr. nauka Nour Makarem, naučna saradnica na Univerzitetu Kolumbija .

Makarem i njene kolege godinu dana su pratili prehrambene navike 112 žena prosječne starosti 33 godine.

Istražili su kardiovaskularno zdravlje učesnica na početku studije i godinu dana kasnije uz pomoć programa “Life’s Simple 7”, koji se sastoji od sedam faktora rizika koje je predložilo udruženje AHA, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh