Zdravlje

Olakšajte menstrualne tegobe: Ove namirnice će pomoći da se bol ublaži

Oni dani u mjesecu nisu nikome baš zabavni.

Menstrualni bolovi - Life-power.me

Nadutost, umor, osjetljivost dojki, bubuljice, grčevi, promjene raspoloženja – samo su neki od simptoma menstruacije s kojima se većina žena suočava iz mjeseca u mjesec, te pritom obavlja svakodnevne obaveze kao da se ništa ne događa, prenosi “Hayat“.

Na te simptome uveliko utječe i ishrana, a postoji hrana koja može olakšati menstrualne tegobe, kao i ona koja ih dodatno otežava. Nutricionistkinja Kristen Stavridis je za britanski “Glamour” otkrila šta bi trebalo da jedete tokom onih dana u mjesecu, kako biste se osjećale mnogo bolje.

– Tokom trajanja ciklusa tijelo gubi mnogo krvi, pa vam je potrebna hrana bogata željezom. Veganke i vegetarijanke u tim bi danima trebalo da uzimaju suplemente željeza. Važno je povećati i unos vitamina C koji olakšava apsorpciju željeza u tijelu – savjetuje nutricionistkinja.

Neke od namirnica koje su bogate željezom su crveno meso, špinat, zeleno lisnato povrće, mahunarke ili obrano mlijeko, dok ćete vitamin C dobiti iz namirnica poput agruma, crvene i zelene paprike, ananasa, jagoda, čili papričica, brokolija, karfiola i manga.

Sladoled, čokolada i čips nažalost nisu dospjeli na listu.

Menstrualne tegobe olakšaće i lagana vježba poput joge, dok bi prva tri dana bilo bolje preskočiti intenzivne treninge koji mogu čak i otežati te tegobe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh