Zdravlje

Stres uzrokovan poslom možete lako “eliminisati”

Većina nas je pod stresom i svi smo u potrazi za nečim što će umanjiti štetne posljedice brzog života pod pritiskom. I dok će za većinu to biti plaćanje preskupih boravaka u wellness centrima, ispada da nam je rješenje za naše probleme bilo pred nosom.

Ilustracija - RTL

Ako je vjerovati novim istraživanjima, dovoljno je da odete van grada. Naime, nova studija koju je provela Vlada Velike Britanije na uzorku od 20.000 učesnika koji su sedam dana bilježili svoje aktivnosti pokazala je da su samo dva sata provedena u prirodi dovoljna da se osjećate bolje. To može biti šetnja parkom ili odlazak u šumu, ali bitno je da izađete u prirodu.

Pomenuto istraživanje pokazalo je da su oni koji češće izlaze boljeg zdravstvenog stanja i raspoloženja od onih koji to ne čine.

Istraživanje je potaknuto jednostavnim pitanjem – koliko vremena trebamo provoditi vani?

“Pacijenti redovito dolaze ljekarima i žele znati koliko je vremena u prirodi dovoljno, a oni nisu znali. Ono što smo htjeli je dati odgovor ljekarima i pacijentima i taj odgovor zasnovati na dokazima. Sad mogu reći da je to dva sata sedmično”, govori psiholog Matthew White koji je ujedno i voditelj ovog projekta.

I premda se dva sata sedmično čini izvedivo, pa čak i uobičajeno za većinu nas, istraživanja su pokazala poražavajuće rezultate jer čak 60% učesnika nije provelo ni blizu dva sata sedmično u prirodi.

A ako u ovom trenutku zbrajate minute i uvjereni ste da vani provodite i više od dva sata sedmično, morate znati da se pod “dva sata u prirodi” ne misli na šetnju do trgovine ili izležavanje u vlastitom dvorištu.

Pod “šetnja prirodom” misli se na boravak u prirodi, mjesta izvan grada na kojima ste okruženi drvećem i na svježem ste vazduhu ili na odlazak na plaže, u planine ili šumu. To se već čini kao velik poduhvat, ali ispitanici tvrde da takva mjesta pronalaze u krugu od samo nekoliko kilometara od kuće.

I ne mora se raditi o vježbanju u prirodi. Vježba je sama po sebi dobra, ovo je dodatna dobrobit. Dio ispitanika uopšte nije vježbao, već su samo boravili u prirodi i već se to pozitivno odrazilo na njihovo zdravlje.

Ljekari u nekim zemljama već to sugerišu svojim pacijentima, ali ovo je prvo veliko istraživanje ovog tipa i čini se da je potvrdilo ono u što su mnogi sumnjali.

“Treba ići dalje i nadograditi ovo istraživanje. Ono što trebamo su hiljade ljudi koje ćemo pratiti u periodu od nekoliko godina i vidjeti na koji se način boravak u prirodi dugoročno odražava na njihovo psihofizičko zdravlje”, zaključuje White, prenosi “Ljepota&Zdravlje“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh