Zdravlje

Bizaran trend kod madih: Trovanje paškastim deterdžentom za pranje, doktori upozoravaju na ove opasnosti

Konzumiranje paketića s koncentrovanim sredstvom za pranje može da izazove tešku kliničku sliku, nekad i komu.

deterdzent- mastrr

Za razliku od male djece, koja raznobojne paketiće s deterdžentom pregrizu misleći da je slatkiš i na taj način dođu u kontakt s njim, kod tinejdžera je ovo postao bizaran trend koji shvataju kao izazov, upozorava prof. dr sc. med. Slavica Vučinić, internista – klinički toksikolog, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA, redovni profesor Medicinskog fakulteta VMA.

– U najvećem broju slučajeva klinička slika trovanja u slučaju unošenja praškastih deterdženata je blaga, s mučninom, povraćanjem i prolivastim stolicama. Duže izlaganje deterdžentima je najčešće praćeno znacima suhe, ispucale kože i alergijom. Međutim, opisuju se i teža trovanja s iritacijom respiratornog trakta, edemom pluća, komom itd.

To je prije svega posljedica različitog sastava ovih preparata, ali i činjenice da se radi o visokokoncentrovanim oblicima.

– Kod svakog trovanja u kome se koristi više supstanci, pogotovo ako se radi o psihotropnim agensima, klinička slika može biti znatno teža. Postupak u slučaju izlaganja, odnosno u slučaju da dospije u oči, podrazumjeva ispiranje oči vodom tokom 15 minuta. Ako se proguta – ne izazivati povraćanje, već popiti jednu do dvije čaše vode. Obratiti se ljekaru ili pozvati Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

UČESTALOST TROVANJA

U Klinici za urgentnu i kliničku toksikologiju Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA zbog trovanja medicinski se godišnje zbrine oko 4.500 pacijenata, odraslih osoba i djece starije od 14 godina. Preko 1.250 trovanja je lijekovima, 190 gasovima, oko 80 pesticidima, 78 preparatima koji se koriste u domaćinstvu (oko 15 deterdžentima, ali se ne radi o Tide Pods), oko 400 trovanja sredstvima zloupotrebe itd. U grupi hospitalno lječenih najčešća su trovanja lijekovima (>70%), kućnom hemijom (8,5%), pesticidima (4%) i otrovnim biljkama, a u ambulantnim uslovima se liječe pacijenti s akutnim trovanjem alkoholom i lijekovima lakšeg stepena. Zimi se registruje više trovanja gasovima, a u kišnim periodima proljeća i jeseni – gljivama.

NON-STOP OTVORENI ZA PACIJENTE

Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA jedina je specijalizovana institucija u zemlji za prevenciju, dijagnostiku i liječenje akutnih trovanja različitim hemijskim sredstvima. Opremljen je najsavremenijim mehaničkim ventilatorima i monitoring sistemom za liječenje pacijenata s najtežim trovanjima. Radi 24 sata tokom cijele godine, a konsultaciju toksikologa je moguće dobiti i putem broja telefona 011/3608-440. Centar je informaciona podrška svim zdravstvenim ustanovama u zemlji u kojima se zbrinjavaju akutna trovanja lakšeg do srednje teškog stepena. U NCKT se svakodnevno obezbjeđuje visokospecijalizovana konsultativna podrška pedijatrijskoj službi u zemlji, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh