Zdravlje

Jaje kao hrana i lijek: Jača imunitet, čuva srce, kožu, mozak…

Stara je narodna izreka „da svako jutro jedno jaje snagu daje“. Evo i nekih naučnih dokaza.

Jaja - Ordinacija

Kako je objavio Eathis.com, jaja su jedna od najboljih namirnica za ljudski organizam. Osiguravaju energiju, dobro zdravlje, lijep ten, bolje pamćenje…. Pogledajte na što sve i kako u našem organizmu djeluju jaja:

1. 20 masnih kiselina

Jaja će vam mogu doslovno spasiti život. Naime, ljudski organizam može proizvesti 11 esencijalnih masnih kiselina, koje su nam neophodne kako bismo živjeli. No, tijelu je potrebno 20, a mogu se pronaći upravo u jajima. Nedostatak ovih 9 masnih kiselina dovodi do oštećenja mišića, slabog imuniteta, slabosti, umora, kao i promjena na koži i kosi. Osim toga, ove masne kiseline su ključne za reguliranje stresa.

2. Imunitet

Jedno jaje sadrži oko 22 posto preporučenog dnevnog unosa selena, nutrijenta koji je zaslužan za jači imunitet i regulira hormone štitnjače. Upravo zato su jajaosobito dobra za djecu i adolescente, jer ukoliko ne unose dovoljno selena, postoji rizik od razvijanja Keshan sindroma, bolesti koja utječe na srce, kosti i zglobove, prenosi “Aura“.

3. Holesterol

Stručnjaci se najviše bave omjerom ‘dobrog’ i ‘lošeg’ holesterola. Jedno veliko jaje sadrži 212 mg holesterola, ali to ne znači da će jaja podići razinu ‘lošeg’ holesterola u krvi. Tijelo samo neprestano proizvodi holesterol, a veliki broj dokaza ukazuje na to da jaja zapravo poboljšavaju taj omjer. Jaja su, naime, odličan balans između dobrog i lošeg holesterola.

4. Srce

Loš holesterol može začepiti arterije, što izaziva srčana oboljenja, a uz ovu namirnicu će se i taj rizik dodatno smanjiti.

5. Energija

Jedno jaje sadrži 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina B2, poznatijeg i kao riboflavin, koji hranu pretvara u energiju, pa ćete imati mnogo više snage tokom cijelog dana. Bogata su i vitaminom B5 i B12, koji su ključni za zdravlje kože, kose, očiju, jetre, ali i pravilne funkcije nervnog sistema.

6. Mozak

Jaja su doslovno hrana za mozak jer sadrže holin, dio stanične membrane koji spaja neurotransmitere. Brojne studije su pokazale kako nedostatak holina izaziva neurološke poremećaje i smanjuje kognitivne sposobnosti

Mršavljenje
Ono što će mnogi primijetiti kao najbolji efekt je da će, unesu li jaja u svakodnevnu ishranu, smršati. Zbog obilja proteina koji se nalaze u jajima, imat ćete duži osjećaj sitosti i manji apetit.

Zubi i kosti
Jaja obiluju vitaminom D, koji je neophodan za zdrave i jake zube i kosti, jer pomaže apsorpciju kalcija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh