Zdravlje

Iz iskustva slavnog francuskog travara: Čir potkožnjak je znak teških bolesti

Furunkul može nastati na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se pojavljuje na leđima, ramenima i u slabinama te na vratu; u posljednjem se slučaju zove “crni prišt”. Neki se furunkuli “pojavljuju”, a posebno kod furunkuloza (bolest u kojoj se furunkuli neprestano javljaju po cijelom tijelu) koju prouzrokuju teške bolesti (dijabetes, albuminurija, ulozi itd.)

Čir - Aura.ba

Furunkuli su ne samo ružni nego i bolni! Furunkul, čir potkožnjak, poganac, nastaje kao infekcija mješčića iz kojeg izrasta dlaka i okolnog tkiva djelovanjem jednog mikroba, najčešće zlatnog stafilokoka. Usred okruglog otoka crvene i upaljene kože oblikuje se gnoj (“klin”). Kad čunj sazrije, čir se otvara, a iz njega izlazi gnoj koji se naziva i “gnojni
čep”, piše Aura.

Oprezno s antibioticima

Furunkul može nastati na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se pojavljuje na leđima, ramenima i u slabinama te na vratu; u posljednjem se slučaju zove “crni prišt”. Neki se furunkuli “pojavljuju”, a posebno kod furunkuloza (bolest u kojoj se furunkuli neprestano javljaju po cijelom tijelu) koju prouzrokuju teške bolesti (dijabetes, albuminurija, ulozi itd.) koje valja kao takve liječiti.

Furunkul je uvijek znak neusklađenosti “ravnoteže otrova” u organizmu, drugim riječima on izgleda kao “izljev” suviška otrova koji se u tijelu nagomilavaju. Da bi se spriječila njegova pojava, mora se u prvom redu ograničiti količina štetnih tvari u tijelu. Prema tome valja provesti hipotoksičnu dijetu, pa se klonite slatkiša, čokolade, suhomesnatih proizvoda, začina, fermentiranih sireva, alkohola i jake kafe.

Ne uzimajte pod svaku cijenu antibiotike, a nemojte ih davati ni djeci. Izlažete se opasnosti da nastanu tipovi stafilokoka koji su otporni na antibiotike. U tom pogledu čvrsto se držite uputa liječnika.

Oblozi i kataplazme

Furunkul ne provaljujte prerano; ostavite da sazrije pa kad je sazrio, vrlo ga oprezno istiskujte pazeći da gnoj odstranjujete na vatu da ne biste zarazili druga područja. Da biste ubrzali zrenje i ublažili bol, možete pokušati ove lijekove:

Kataplazme od svježeg lišća čička;

Kataplazme od lišća kupusa;

Kataplazme od sjemenki piskavice ili od sjemenki lana;

Kataplazme od naribanog crnog luka ili mesa prijesnoga krompira;

Kataplazme od kuhane vrtne salate.

Kad je furunkul probijen, upotrijebite slijedeće:

Oblozi natopljeni naljevom od cvjetova rimske kamilice (3 glavice za jednu čašu);

Dezinfekcija ružinom vodicom ili naljevom timijana i cvjetova kadulje (po 1 prstohvat svake biljke za 1 šoljicu).

Ili, da biste ubrzali rastvaranje “čepa”, primijenite lokalno:

Obloge natopljene sokom čička;

Obloge natopljene uvarkom od korijenja i listova bijelog sljeza (5 prstohvata za 1 šoljicu);

Obloge natopljene naljevom od cijele biljke pastirske iglice (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Zavoj od jeline smole.

Mauricevi recepti

Kao prvo – očistite krv!

Ukoliko imate problema sa furunkulima, pijte napitke za čišćenje krvi koji će vam dobro činiti, posebno slijedeće:

Najev od listova i cvjetova stolisnika (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Naljev od listova i cvjetova poreča (3 prtsohvata za 1 šoljicu);

Uvarak od slomljene kore krkavine (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Uvarak od listova i korijenja maslačka (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Naljev od listova i cvjetova divlje maćuhice (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Uvarak od listova i cvjetova kupine (4 prstohvata za 1 šoljicu);

Naljev od listova i cvjetova kadulje (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Naljev od cvjetova nevena (3 prstohvata za 1 šoljicu).

Za lokalnu primjenu i kupke ruku i nogu Maurice preporučuje slijedeći pripravak (na litru vode): 3 prstohvata bijelog sljeza, 2 prstohvata ruža, 4 glavice kamilice, 2 prstohvata kadulje i 1 prstohvat trpuca.

Naljev, 1 do 2 šoljice dnevno: 2 prstohvata stolisnika, 1 prstohvat jagoda (listovi), 1 prstohvat timijana, 1 prstohvata majčine dušice i 1 prstohvat listova masline.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh