Zdravlje

Sa tržišta BiH povučeno nekoliko serija lijeka protiv produktivnog kašlja

Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o, nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka „flavamed“ 15 mg/5 ml oralna otopina, povukao je seriju lijeka zbog sumnje u neispravnost njegovog kvaliteta.

Kašalj - Blogspot.com

Riječ je o lijeku koji se koristi za liječenje produktivnog kašlja, koji je povezan sa bolestima pluća i bronhija. Ovaj lijek razrjeđuje sluz, pa se ona može lakše iskašljati.Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) saopštili su da se navedena sumnja u neispravnost u kvalitetu lijeka odnosi na neispravnost pakovanja, odnosno staklene boce za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja, prenosi banjaluka.com.

“Povlačenje se sprovodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje sprovodi kao mjera predostrožnosti. Serije koje se povlače su 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H” – navodi se u saopštenju.

U ALMBiH kažu da je na tržištu BiH u prometu dostupna jedna serija istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja, a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija.

“Pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije. Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije” – savjetuju u ovoj agenciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh