Zdravlje

Istraživanje pokazalo da je zastoj srca smrtonosniji vikendom

Šanse za preživljavanje usljed zastoja srca su tokom vikenda manje za 20 posto u odnosu na radni dan, tvrde istraživači pojašnjavajući da je tokom vikenda teže pristupiti defibrilatorima koji spašavaju život.

Ljudsko srce - Net.hr

Zastoj srca je daleko opasniji od srčanog udara koji se događa kada dođe do blokade arterija na srcu. Istraživači sa Univerziteta Ulster u Sjevernoj Irskoj analizirali su slučajeve 3.000 osoba oboljelih od zastoja srca širom svijeta, a rezultati su pokazali da samo jedna od četiri pacijenta nije bila mrtva kada su stigli u bolnicu.

U isto vrijeme, rezultati istraživanja pokazali su da su stope preživljavanja za 20 posto niže tokom vikenda, kao i da su stope preživljavanja niže kod ljudi koji suzastoj srca imali kod kuće. Svi pacijenti su liječeni defibrilatorom prije dolaska u bolnicu, stoga nije jasno zašto su šanse za preživljavanje manje vikendom, piše Daily Mail.

Istraživanja pokazuju da postoji mnogo prostora za napredak kada je u pitanju djelovanje prilikom zastoja srca. To su, prije svega, lakši pristup defibrilatorima i obuka o načinu njihove primjene. Kako bi se izbjegle teže posljedice, najvažnije je reagovati na vrijeme – rekla je Hannah Torney, vodeća autorica ovog istraživanja.
Rezultati istraživanja predstavljeni su u Filadelfiji, a stručnjaci su tokom prezentacije istakli važnost povećanja broja defibrilatora i poboljšanja svijesti o načinu njihovog skladištenja, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh