Zdravlje

Hormonska ravnoteža: Sedam namirnica koje morate jesti i četiri koje morate izbjegavati

Ono što jedete reguliše mnoge aspekte funkcionisanja organizma, uključujući i lučenje određenih hormona. Način ishrane može vam pomoći da održite zdravu tjelesnu težinu i da usporite proces starenja. Međutim, tu nije kraj: određene namirnice mogu vam pomoći i da imate zdravu hormonsku ravnotežu. Ovih jedanaest trebate jesti (ili izbjegavati) kako biste u tome i uspjeli.

hrana- ilustracija

Poželjno je da konzumirate

Perad i masne vrste ribe. Pomenuti izvori proteina pomažu vam na više načina, a ne samo da održite vitku liniju. Istraživanja pokazuju da žene u menopauzi brže i lakše mršaju kada većina proteina dolazi iz ovih izvora. Masne vrste ribe (losos, skuša, sardine i druge) mogu pomoći u sprječavanju nastanka promjena raspoloženja, srčanih oboljenja i raka.

Krstašice. Brokula, kupus, prokelj, kineski kupus i karfiol mogu se boriti protiv viška estrogena te smanjiti rizik od razvoja raka dojke. Višak estrogena često se pojavljuje kod žena u perimenopauzi, a koje su gojazne.
Vitamini B grupe. Nedostatak vitamina B u organizmu može doprinijeti razvoju depresije. Najbolji izvori vitamina B su integralne žitarice i nemasna govedina.
Šparoge, dinja, potočarka. Ove namirnice pomažu u suzbijanju jednog od najiritantnijih simptoma srednjih godina: nadimanja.

Izbjegavajte

Šećer. Smeđi šećer, bijeli šećer ili visoko-fruktozni kukuruzni sirup: zovite ga kako god želite, ali istraživanja pokazuju da on remeti hormonsku ravnotežu. Upravo zbog toga je i mudro da ograničite njegov unos, koliko god je to moguće.

Kofeinski napici. Možete piti kafu ili čaj sa dodatkom nemasnog mlijeka ili mlijeka sa niskim sadržajem mliječne masti. Međutim, imajte na umu da kofeinski napici mogu izazvati valunge. Ukoliko se borite s njima ili sa noćnim znojenjem, pokušajte da smanjite unos takvih napitaka.

Alkohol. Kao i kofein, alkohol može da izazove valunge. Iako možete popiti čašu vina ili piva uz večeru (u tom slučaju bi bilo dobro da preskačete dezert), ako imate valunge ipak bi bilo bolje da alkohol izbjegavate.
Začinjena hrana. Ljuti sos, kao i svi drugi začini koji su ljuti (feferone, ljuta mljevena paprika i slično) mogu da izazovu valunge. Ukoliko želite da vam se to dešava u što manjem obimu, onda ih izbjegavajte, prenosi “Aura“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh