Zdravlje

Stručnjaci upozoravaju: Fizička neaktivnost je neprijatelj ljudskog zdravlja

Fizička neaktivnost je globalni problem koji prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije ima ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje. Prema njihovim podacima jedna od četiri osobe nije dovoljno fizički aktivna, a ovaj podatak se posebno odnosi na adolscente.

trcanje- vaspsiholog

Istraživanja također pokazuju da su djeca sve manje fizički aktivna i da slobodno vrijeme radije provode ispred televizora ili kompjutera. Nedovoljna fizička aktivnost kod djece može imati zdravstvene posljedice u kasnijoj životnoj dobi, ali i trenutne posljedice na pravilan rast i razvoj djece. Posljednja istraživanja pokazuju da otprilike dva miliona smrti svake godine uzrokuje nedostatk fizičke aktivnosti, prenosi “Klix“.

Fizička neaktivnost posljedica je urbanizacije, češćeg korištenja prijevoza, poslova koji zahtjevaju rad u zatvorenom prostoru i ograničeno kretanje te nedovoljno korištenje slobodnog vremena za fizičke aktivnosti. Povećana urbanizacija rezultirala je s nekoliko okolišnih faktora koji također utječu na smanjenu fizičku aktivnost, a između ostalog tu su saobraćajne gužve, nizak kvalitet zraka te nedostatak zelenih površina i rekreativnih sadržaja u gradu i okolini.

Redovna fizička aktivnost jedan je od ključnih faktora za prevenciju i liječenje glavnih nezaraznih bolesti, kao što su bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa te raka dojke i debelog crijeva. Također, fizička vježba ili redovna šetnja pomažu u sprečavanju važnih faktora rizika bolesti poput hipertenzije, prekomjerne težine i pretilosti, a povezan je s poboljšanim mentalnim zdravljem, kašnjenjem pojave demencije i poboljšanim kvalitetom života. Samo 30 minuta šetnje svakog dana značajno će poboljšati opće zdravlje i mentalno stanje čovjeka pa stručnjaci savjetuju da iskoristite slobodno vrijeme za odlazak na obližnje planine u uživate u svježem vazduhu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh