Zdravlje

Bilje ublažava strahove: Anksioznost, nervna napetost, melanholija

Vremena su teška, ljudi su napeti, nervozni, uplašeni za egzistenciju, zbog čega često posežu za tabletama kako bi se bar nakratko smirili i opustili. Stručnjaci predlažu korištenje prirodnih preparata čiji je efekat isti, a mnogo zdraviji. Pogledajte koja čajna mješavina djeluje univerzalno na sve vrste ljudskih strahova i tjeskoba…

Stid - Blogspot.com

Strah i tjeskoba normalna su ljudska osjećanja: organizam na taj način šalje signale koji pomažu da se izbjegnu neprijatne i opasne situacije. Međutim, kada konstantna napetost počne da upravlja nečijim životom, ometajući ga u poslovnom, porodičnom i društvenom pogledu, nastaju poremećaji koji zahtijevaju ozbiljnije liječenje. Zato je važno na vrijeme uočiti simptome i spriječiti bolest.

Simptomi anksioznosti

Pretjerana strepnja, unutrašnja napetost i nemir, slaba koncentracija, razdražljivost, pojačana osjetljivost na buku, nesanica, noćne more, lupanje srca, otežano disanje i gutanje, učestalo mokrenje, oslabljena se*sualna želja, šum u ušima, osjećaj ošamućenosti, trnci u rukama i nogama, kao i drhtanje ruku, jasni su pokazatelji da se radi o poremećaju koji se naziva anksioznost.

Ukoliko se ovi simptomi pojavljuju svakodnevno tokom šest mjeseci, riječ je o ozbiljnom oboljenju koje podrazumijeva sve veću zabrinutost i nemogućnost njenog kontroliranja.

Izađite iz začarnog kruga

Da se ne biste zapleli u začarani krug tjeskobe, morat ćete da promijenite neke svoje šeme u razmišljanju. Morate shvatiti da živite u sadašnjosti i da treba da uživate u svakom trenutku.

Analiziranje grešaka iz prošlosti može da stvori pesimističku predstavu o budućnosti, što povlači sa sobom niz tegoba i bolesti. Umjesto toga, misli je potrebno usmjeriti ka pozitivnim razmišljanjima. U prilog tome preporučuje se smijeh, iskren, iz srca, na sav glas…

Ne treba dozvoliti da nam sitnice i trivijalnosti narušavaju sreću. Takođe je veoma bitno da naučite reći ne, jer je to poštenije i prema vama i prema drugima. Ukoliko prihvatamo zadatke za koje nemamo vremena ni kapaciteta, to stvara još veće opterećenje i izaziva “pucanje po šavovima”.

Savjeti stručnjaka skoro su uvijek isti, i to ne bez razloga, jer pomažu. Aktivirajte se, naučite neke joga tehnike za opuštanje i budite strpljivi jer rezultati neće doći odmah. Možete svakodnevno i da praktikujete neke od anaerobnih vježbi, kao što su brzo hodanje, trčanje, džogiranje…

Činjenica je da vježbanje jača srčani mišić i samim tim ga čini otpornijim na stres, a pored toga, oslobađa tijelo napetosti. Duge šetnje u zdravoj, ekološki čistoj sredini, odličan su način da se oslobodite napetosti. Izreka da kretanje može da zamijeni brojne lijekove, ali da nijedan lijek ne može da zamijeni kretanje, potpuno je tačna. Sinergičke sile zemlje, vode, vazduha i živog svijeta struje tijelom, a vizuelni doživljaji, kao što su zalazak sunca, tamno zelenilo i opojan miris četinara, akvamarinska prozirnost vode, pjevanje ptica, kroz čula dopiru do duševnih segmenata do kojih ni jedan sintetički lijek ne dopire.

Takođe, za boravak u prirodi treba izabrati laganu, komotnu prijatnu odjeću, i obuću, od prirodnih materijala, i po mogućnosti svijetlih, pastelnih boja. Hodajte bosi livadom ili obalom, jer to nevjerovatno pozitivno djeluje na organizam: zemlja, voda ili trava “odvode” nataloženu negativnu energiju i stres, a pritom tijelo pune blagotvornom snagom, koja mu je toliko potrebna.

Lagana ishrana i ljekovito bilje

Tjeskobi može i da doprinese neadekvatna ishrana, naročito kofein (glavni sastojak kafe i mnogih osvježavajućih pića, koji ubrzava rad srca, remeti san i još više pogoršava situaciju). Izbjegavajte masnu i tešku hranu jer ona usporava metabolizam, izaziva pospanost, tromost i ometa koncentraciju. Jedite što više voća, naročito agrume, i povrća, ribe, nemasnog mesa, mladog sira, obranog mlijeka a od pića samo vodu.

Za jačanje nerava posebno su korisni ovas (zob), raž, heljda, šargarepa, celer, cvekla, peršun, crna rotkva, bijeli i crni luk (u umjerenim količinama), zatim jabuke, šljive, maline, ribizle i grožđe. Uobičajeni začini, posebno vještački, nisu poželjni, a umjesto njih se preporučuje čubar, nana, matičnjak i majčina dušica.

Knjige o narodnom liječenju posebnu pažnju posvećuju duševnom stanju čovjeka jer je psihički faktor glavni uzročnik mnogih bolesti. postoji prava riznica recepata koji se baziraju na biljkama, a ovi preparati ne izazivaju štetne posljedice, a ostvaruju sjajne rezultate. Gorke trave okrepljujuće djeluju na nerve, a uzimaju se u obliku čajeva ili tinktura, uvijek prije obroka.

ZA “DEBLJE” ŽIVCE

Odvar od zobi

Izuzetno povoljno dejstvo na jačanje nervnog sistema ima odvar od zobi.

PRIPREMA: Uzeti 500 grama prethodno dobro oprane zobi, preliti je litrom hladne vode i kuhati dok nije napola gotovo, a zatim procijediti. Za jačanje nerava, dobijeni čaj uzima se sa dodatkom pravog meda.

Čajevi

Iscrpljenim nervima izvanredno prijaju čajevi od matičnjaka, nane, kamilice i drugih blagih biljaka, a ovaj recept je naročito djelotvoran.

PRIPREMA: Napraviti mješavinu od kantariona, kičice, gloga (cvijet i list), nevena (cvijet), nane (list), valerijane (korijen). Supenu kašiku mješavine preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji. Procijediti i piti tri puta na dan po jednu šolju.

Pravilo je inače da se čajevi piju topli ili mlaki, jer nervima ne prija ništa što ih iritira – ljuti začini, vreli ili hladni napici…

Ivin čaj

Takođe, čudesnu moć za jačanje živaca ima trava iva, za koju narodna mudrost kaže da “od mrtva pravi živa”, da regeneriše organizam koji “vene”… Čaj od ive pije se u kombinaciji sa sljezom i nanom, jer je izuzetno gorak. Šolja mješavine navedenih biljaka prelije se šoljom ključale vode, i nakon pola sata cijeđenja, pije zaslađeno medom.

Čaj od hmelja

Zreli ženski cvjetovi hmelja blagotvorno djeluju u slučaju nervoze, razdražljivosti, nemira i lakših oblika depresije. Dvije kašičice čaja prelije se sa 2,5 dl ključale vode, ostavi poklopljeno da stoji 10 – 15 minuta pa procijedi. Po želji čaj zasladiti medom i uzimati dva puta na dan.

Opuštajuće kupke

U dva litra ključale vode usuti tri šake cvijeta gloga, pustiti da vri nekoliko minuta, skloniti sa ringle i ostaviti da stoji sat vremena. Držati noge u kupci dva puta dnevno, po deet minuta.
Napraviti čajnu mješavinu od cvjetova gloga, matičnjaka, metvice i stolisnika, pa 25 dekagrama mješavine zakuhati u 5 litara vode. Ostaviti da odstoji jedan sat pa usuti u kadu sa toplom vodom. Kupku primjenjivati dva puta sedmično, po dvadesetak minuta prije spavanja, u toku 14 dana, pa praviti pauze.

Pomoć kod melanholije

Melanholija je bolest živaca koja se ispoljava u velikoj slabosti cijelog organizma. Korisno je jesti limun, izjutra i naveče pred spavanje, isječen u kriške, ali i piti čaj (izjutra, popodne i naveče po fildžan čaja) od po šest grama pelenike, korijena iđirota, odoljena, čestoslavice, macine trave, metvice paprene, dvije kašike meda i pola litre vina. Sve se tako drži zajedno potopljeno 12 sati, pa kuha pet minuta, a cijedi nakon pola sata.

Za bolje živce

preliti devet kašika cvjetova lipe s tri litra kipuće vode. Ostaviti da odstoji 30 minuta, procijediti te uliti u vodu za kupku. U kupki ležati deset minuta, ne duže.
Četiri kašike sitno izrezanih mladih plodova oraha namačemo tri sedmice u litri rakije. Procijedimo, te pijemo po čašicu tinkture nakon glavnih obroka i kad osjetimo umor.
Izvanredno sredstvo za umirenje je “gašeno vino”. U posudi ugrijemo šolju bijelog vina i neposredno prije nego zakipi dolijemo malo hladne vode, skinemo sa vatre i to vino ulijemo u drugu šolju. Pijemo toplo, u laganim gutljajima.
Kod nervne iscrpljenosti dobro je piti i sok od crvenog luka, kojem se doda kašika meda. Ovaj sok se uzima 3 – 5 puta dnevno, a sok je najlakše napraviti uz pomoć sokovnika.
U litar zdravog prirodnog vina staviti 100 grama maka da stoji 10 dana. Svaki dan bocu protresti. Od tog vina pije se prije spavanja po 1-2 čašice, piše “Aura“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh