Zdravlje

Stručnjaci pojašnjavaju da je jednako štetno kad zapalite 5 ili 20 cigareta dnevno

Istraživanja pokazuju da manje od pet cigareta dnevno takođe može izazvati dugotrajne posljedice i oštetiti pluća

Cigareta - Facebook

Jeste li znali da je pušenje pet cigareta dnevno isto kao da zapalite cijelu kutiju? Puno ljudi misli da pušenje nekoliko cigareta nije toliko strašno, ali novo istraživanje pokazuje da se sve broji i računa zato još jednom razmislite hoćete li zapaliti sljedeću cigaretu.

Pušači koji puše manje od pet cigareta dnevno mogu izgubiti istu količinu funkcije pluća tokom godinu dana, kao okorjeli pušači koji zapale više od 30 cigareta dnevno i koji tu istu količinu funkcije pluća izgube za devet mjeseci. Ovo istraživanje, koje prenosi News18, pokazuje da je razmak vrlo mali, odnosno da i oni koji popuše do pet cigareta dnevno ozbiljno štete svojim plućima kao i oni pušači koji zapale više od jedne kutije.

U istraživanju koje je objavljeno u ‘The Lancet Respiratory Medicine’ je učestvovalo više od 25 hiljada ljudi, a gledala se funkcija pluća, odnosno koliko mogu udahnuti i izdahnuti pušači, bivši pušači i nepušači. Upravo zbog velikog broja ljudi, istraživači su uočili da nema velike razlike između onih koji puše malo i onih koji puše puno. U istraživanju su takođe došli do zaključka da se pluća regenerišu veoma sporo i da je potrebno skoro 30 godina da bi se pluća pušača oporavila, piše “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh