Zdravlje

MNOGE ŽENE MISLE DA SU BEZAZLENI, ALI OVI ZNAKOVI UKAZUJU NA RAK DOJKE

Veoma je važno na vreme postaviti dijagnozu, zbog čega ljekari neprestano apeluju na žene da “opipaju” svoje dojke u potrazi za simptomima

Rak dojke - Blogspot.com

Od kancera dojke godišnju umiru milioni žena, a najčešći razlog je kasno ustanovljena dijagnoza. Smrtnost bi se vrlo lako mogla izbjeći samo kada bi žene češće provjeravale stanje svojih dojki,prenosi Kurir.

Treba napomenuti i da, iako je kancer dojke prvenstveno bolest žena, oko 1% ove teške bolesti se javlja i kod muškaraca.

Budući da je ovaj kancer operabilan, veoma je važno na vreme postaviti dijagnozu, zbog čega ljekari neprestano apeluju na žene da “opipaju” svoje dojke u potrazi za simptomima.

Kvrgave promjene u dojci u vidu jasnog zadebljanja koje se nalazi u jednoj dojci, a u drugoj ne, može biti znak karcinoma. U ranim stadijumima ova kvržica se slobodno pomjera ispod kože, a kad je riječ o poodmaklom stadijumu – kvržica je obično prirasla za grudni koš.

Međutim, nije kvržica jedini simptom ove smr,ton,osne bolesti. Ovi su takođe signali za alarm…

1. Oteklina i toplina

Kod upalnog raka dojke, posebno težeg i rijeđeg oblika kancera, dojka djeluje inficirano. Vruća je, crvena i otečena. Često se unutar dojke ne napipava kvrga.

2. Crvenilo kože i bol

Ne morate da se opipate masu u dojci da biste značli da imate rak. Pažnju treba obratiti i na crvenilo kože, bol u samoj dojci, kao i u leđima i pazuhu.

3. Sekret

Ponekad prvi znak i alarm može da bude sekret koji curi iz dojke, pogotovo ako je boje ćilibara i pomalo krvav.

4. Promjena na bradavicima

Ako vaše bradavice izgledaju čudno, ispucale su, promjenjenog su oblika ili boje, odmah potražite pomoć ljekara. Promjena izgleda bradavice takođe može da upućuje na rak, bilo da se radi o teksturi, boji ili obliku.

5. Čudan izgled kože

Najčešće je riječ o uvučenoj koži iznad tumora koji se čak ne mora ni opipati.

6. Čvorići u pazuhu

Isto kao što se kvržice mogu pojaviti u dojci, čvorovi u pazuhu takpđe mogu biti simptom raka dojke.

7. Naglašena asimetrija dojki

Grudi jesu asimetrične, ali novonastala i vidljivo naglašena asimetrija dojki moguć je simptom raka i ne treba ga ignorisati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh