Zdravlje

Hodanje je najbolji saveznik u mršanju i najbolji lijek za sve

Jesi li znao da je hodanje najbolji lijek za čovjeka? U čovjekovoj je prirodi da već u prvim mjesecima svog života teži hodanju. Baš zbog toga, pješačenje, odnosno hodanje, predstavlja najprirodniji oblik kretanja. Osim toga, važno je znati koliko je pješačenje, pa čak i ako traje 10 minuta, dobro za naše cjelokupno zdravlje.

Hodanje - Centar-zdravlja.net

Hodanje može promijeniti način na koji neki dijelovi mozga komuniciraju i koordinišu međusobno, a to umnogome poboljšava i funkciju pamćenja. I sam Hipokrat je smatrao da je hodanje najbolji lijek za čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svijesti cjelokupne svjetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti i hodanja u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja tog dana, 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana kretanja/fizičke aktivnosti.

Taj dan je poznat pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, a odnosi se na umjerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mjesto i vrijeme izvođenja. Ciljna grupa je cjelokupna populacija uvažavajući sve različitosti u smislu uzrasta, pola, vjerske, rasne, socijalne, ekonomske i etičke pripadnosti.

hodanje
Zašto je hodanje dobro?
Postoje mnogi dokazi koji upućuju na to da fizička aktivnost pozitivno utiče na cjelokupno zdravlje, a samim tim i na zdravlje mozga i moždanih ćelija. Naime, istraživanja sprovedena na miševima i hrčcima pokazala su da kada se ove životinje nađu na točku i okreću ga, oni istovremeno razvijaju i nove moždane ćelije.

Mnoge od ovih novonastalih ćelija smještene su u hipokampusu, dijelu mozga koji je važan za stvaranje i pohranu memorije. Ovakva istraživanja i eksperimente nije moguće sprovesti na ljudima. Međutim, pojedine studije ukazale su na brojne benefite pješačenja.

Hodanje štiti od demencije
Hodanje poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od vaskularnih bolesti, te štiti od demencije. Takođe, redovno vježbanje je jedan od najboljih načina prevencije Alchajmerove bolesti.

Pješačenje je dobro za pravljenje planova
Šetnja vam daje vremena da budete nasamo sa svojim mislima i to je najbolje vrijeme za planiranje predstojećeg dana.

Možda ti bude interesantno: 10 razloga zašto svako treba da trči

Šetnjom do boljeg raspoloženja
Hodanje utiče na raspoloženje, a može biti i pomoćna metoda u borbi protiv depresije. Aktivnost povećava nivo endorfina te vam pomaže da se riješite nakupljenog stresa. Osobe koje pate od depresije, koje su hodale između 30 i 45 minuta pet puta sedmično prijavile su znatno poboljšanje svog psihičkog stanja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Portugalu.

Smanjuje rizik od moždanog udara
Hodanje snižava povišen krvni pritisak koji je jedan od najvažnijih faktora rizika za moždani udar.

Hodanje poboljšava san
Ukoliko vas muči isprekidan san, kao svakodnevnu rutinu uvedite šetanje. Ona povoljno utiče na spavanje, ali i na naše intelektualne sposobnosti.

hodanje
Zbog užurbanog života, kakav većina nas vodi, gotovo da smo izbacili šetnju iz svakodnevnog života. I to sve pod izgovorom „nemam vremena“. Čovjeku je hodanje urođena pojava, stoga mu to i pružite. Umjesto autom, a posao idite pješke, a umjesto lifta, koristite stepenice.

Pored hodanja, svaki vid fizičke aktivnosti pozitivno utiče na tvoje zdravlje. Od podizanja raspoloženja, do poboljšavanja vašeg se*sualnog života, saznajte koje su to prednosti fizičke aktivnosti i kako ona može generalno poboljšati vaš život.

Provjerite kojih su to 7 načina na kojih vas trening može dovesti do zdravijeg, srećnijeg vas.

Kontroliše težinu
Redovno vježbanje sprečava da dobijete nepotrebne kilograme, ali i da izgubite one koji su vam viška. Dok trenirate, kalorije se gube. Što znači da što više vježbate, to se više kalorija „topi“.

Odlično je ako možete ići redovno u teretanu, ali ne brinite ako ne stignete vježbati svaki dan. Da biste iskoristili prednost vježbanja, budite kreativni u svakodnevnim radnjama. Tipa umjesto da idete liftom, vi koristite stepenice. Konzistentnost je ključna.

Bori se protiv bolesti
Brinete se za zdravlje svog srca? Nadate se da nećete imati visok krvni pritisak? Bez obzira kolika vam je trenutna tjelesna težina, aktivnost povećava „dobar“ holesterol i smanjuje onaj loši i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšava raspoloženje
Hoćete da se bolje osjećate ili želite da se riješite negativne energije nakon napornog dana? Sat vremena u teretani ili 30-minutna šetnja vam mogu pomoći. Fizička aktivnost stimuliše različite moždane hemikalije koje će vam pomoći da se osjećate srećnije i opuštenije.

Redovan trening će vam pomoći da se osjećate bolje i da imate bolje mišljenje o izgledu vašeg tijela, što će vam povećati samopoštovanje i samopouzdanje.

Hodanje povećava energiju
Da li se zadišete dok idete u kupovinu ili obavljate kućne poslove? Redovna aktivnost će vam povećati snagu mišića i vašu izdržljivost. Vježba donosi kiseonik i hranljive materije u tkivo i pomaže vašem kardiovaskularnom sistemu da radi efikasnije. Kada se zdravlje vašeg srca i pluća poboljša, svakodnevni zadaci će vam postati mnogo lakši.

Poboljšava spavanje
Patite se da zaspite? Redovna fizička aktivnost može vam pomoći da zaspite brže i produbite svoj san. Samo nemojte vježbati neposredno prije spavanja jer ćete imati previše energije i nećete moći zaspati.

Hodanje vraća iskru u vaš se*sualni život
Osjećate li se previše umorno da biste uživali u intimnosti sa vašim partnerom? Trening može poboljšati nivoe energije i fizički izgled, što može poboljšati vaš se*sualni život.

Može biti zabavna i društvena aktivnost
Vježba i fizička aktivnost mogu biti prijatni. To vam daje priliku da se opustite, uživate u prirodi ili se jednostavno uključite u aktivnosti koje vas čine srećnim. Takođe vam može pomoći da se povežete sa porodicom ili prijateljima u zabavnom društvenom okruženju.

Dakle, uzmite časove plesa, izađite na pješačke staze ili se pridružite nekom sportskom timu. Pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate i jednostavno to uradite. Čini vam se dosadno? Pokušajte nešto novo ili učinite nešto sa prijateljima.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i činjenice biti od koristi, te da ćete podići svijest o važnosti hodanja za vaše zdravlje, prenosi “Zdravija“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh