Zdravlje

Kako optimizam i pesimizam utječu na naše zdravlje?

Ljudi sa pozitivnim pogledom na svijet vjerovatno će se rijeđe nego pesimisti suočiti sa srčanim ili moždanim udarom, a vjerovatno će i duže živjeti, pokazala je nedavna analiza.

Optimista i pesimista - Ilustracija

U analizi koja se temelji na postojećim istraživanjima, naučnici su istražili podatke iz 15 studija u koje je bilo uključeno nešto manje od 230.000 ljudi, a praćeni su prosječno 14 godina.
“.9
Tokom tog vremena, najoptimističnije osobe imale su 35 odsto manje šanse od najpesimističnijih za srčani ili moždani udar, a 14 posto manje izgleda da umru iz nekog drugog razloga, objavila je JAMA Network Open.

“Ti rezultati sugerišu da pozitivno i negativno razmišljanje ne samo da utječu na kvalitet života, nego mogu biti povezani i sa zdravljem”, rekao je Alan Rozanski, vodeći autor studije i naučnik na Medicinske škole Ajkan (Icahn School of Medicine) u Njujorku.

Optimisti imaju pozitivnije zdravstvene navike koje im pomažu da žive duže, rekao je Rozanski.

Oni bolje jedu, više vježbaju i manje puše od pesimista, a imaju i bolje načine nošenja sa problemima koji im pomažu da budu proaktivni na polju svog zdravlja i da prolaze kroz teška vremena ne mijenjajući navike u nezdrave.

Pesimizam, suprotno tome, može podstaknuti češće upale i učiniti ljude podložnijima razvoju metaboličkih poremećaja koji mogu skratiti život, kazao je Rozanski.

Dok su mnoge studije kroz prošlih nekoliko dekada povezale stres i promjene raspoloženja sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, ovi rezultati nude svježe dokaze da gledanje na život može utjecati na zdravlje srca.

“Optimizam se dugo povezuje sa boljim rezultatima u školi i na poslovima poput prodaje, sporta, politike i u društvenim odnosima, ali on je i važno zdravstveno pitanje koje dosad nije dovoljno istraženo”, rekao je Rozanski, prenosi “b92“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh