Zdravlje

Ne pretjerujte s vježbama

Tjelovježba utječe na izgled tijela, a poznato je i kako može pomoći kod brojnih zdravstvenih tegoba. Ipak, novo istraživanje utvrdilo je da previše vježbanja može biti jednako loše koliko i život bez aktivnosti.

Vježbanje - ordinacija.hr

Stručnjaci s Univerziteta Ilinois u Čikagu radili su na istraživanju koje je trajalo 25 godina, a zaključili su da previše vježbanja može izazvati aterosklerozu, odnosno proces u kojem dolazi do nakupljanja masnih tvari, holesterola, kalcija i dijelova mrtvih ćelija u unutrašnji zid arterije, a može dovesti i do zgrušavanja krvi.

Ateroskleroza je tihi ubica, a prvi simptomi pojavljuju se tek u odmakloj fazi bolesti. Ispitano je 3.175 žena i muškaraca, a većinom su muškaraci koji su pretjerivali u vježbanju imali aterosklerozu kada su ušli u srednje godine, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh