Zdravlje

Vrijedno znati: Zašto svakodnevno treba jesti mandarine

Opšte je poznato da su mandarine bogate vitaminom C, jačaju imunitet u sezoni prehlada i pomažu u održavanju vitke linije. i k tome su jako ukusne. Zašto ih svakodnevno konzumirati pročitajte u nastavku.

Mandarine - Kurir.rs

Bogatstvo vitamina

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju mandarina obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom a tu su i vitamini grupe B, kao i kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

Snižavaju loš holesterol

Istraživanja su pokazala da kora mandarina sadrži hranjive materije koje uspješno snižavaju “loš kolesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

Sprječavaju gojaznost

Naučnici sa Univerziteta “Western Ontario” otkrili su da hranljive materije u mandarinama sprječavaju gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara, piše ordinacija.hr.

Dobre i za kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške madnarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta sedmično ako imate masnu kožu i jednom sedmično ako imate suvu i normalnu kožu.

Popravljaju raspoloženje

Mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike Mayo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i tjeskobe. Ako imate loš dan i želite se osjećati opuštenije, pokušajte s mandarinama.

Teže mandarine su bolje

Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite dalje od direktnog svjetla. Konzumirajte ih svakako unutar sedam dana od dana kupovine, prenosi “Ordinacija“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh